Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Eindelijk regen

Het was lang extreem droog. De mais is daardoor een maand later gezaaid dan normaal. Nu is het eindelijk regentijd en moeten we de koeien om de twee dagen omweiden.

Het is hier hartje zomer en we zitten midden in de regentijd. Niets herinnert ons er nog aan dat we drie maanden – van eind juli tot eind oktober - zonder een druppel regen zaten en smeekten om water. Drinkwater voor het vee was er nauwelijks genoeg. Door ook de waterput van het huis voor het vee te gebruiken hebben we het gered. Als er niet genoeg water is, moeten we het met de giertank uit een rivier halen. Dat hoefden we tot nu toe gelukkig maar één keer te doen.

Door het uitblijven van regen liet het zaaien op zich wachten, we kunnen hier namelijk niet beregenen. Pas na enkele fikse regenbuien is eind oktober de eerste snijmaïs gezaaid, 14 dagen later dan normaal. We hebben de eerste keer 6,5 hectare gezaaid. Niet meer, omdat anders teveel in een keer rijp is. We oogsten de maïs met een eenrijige maïshakselaar, waarmee we ongeveer 2 hectare per dag kunnen oogsten.
Half december konden we pas de resterende 9 hectare mais zaaien omdat het opnieuw te droog was. Dat is ruim een maand later dan normaal. Eind december hebben we nog 8 hectare sorgum gezaaid.

Onze eerst gezaaide mais stond eind november al weer aan te drogen en leek met zijn gekrulde bladeren meer op ananas dan op mais. De regen van begin december kwam gelukkig nog op tijd om dit te herstellen. Na nog een kunstmestgift is hij als een speer de lucht in geschoten. Inmiddels staat hij in de pluim en komt de kolf erin.

De hele maand december heeft het regelmatig geregend. Het moet regenen om de gewassen te laten groeien en de watervoorraden aan te vullen, maar om te werken is droog weer zeker zo gemakkelijk. Gemiddeld regent het hier 1.200 tot 1.300 mm per jaar (twee keer zoveel als in Nederland), waarvan het gros valt in de regentijd. Het kan hier in korte tijd veel regenen, maar door de hitte – temperaturen van boven de 30 graden – droogt het ook weer snel en verdampt er veel.

Ons vee loopt altijd buiten. Minstens twee keer daags moeten we door de blubber om de koeien op te halen. De koeien idem dito naar de melkstal en de drinkwaterbakken. Om de paar dagen verplaatsen we onze versleepbare voederbakken, omdat het eromheen anders te modderig wordt. Door de hitte van deze tijd gaan de koeien bovendien het liefst in de schaduw in de nattigheid liggen. Dat betekent meer schoonmaakwerk tijdens het melken. Bovendien geeft het warme en vochtige weer meer kans op mastitis en meer last van teken.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  Tja , laten we wel wezen, we zijn nu eenmaal niet in het makkelijkste klimaat neergestreken om koeien te melken. hoewel het hier bij ons wat verder naar het zuiden wat minder heet is ,en de regens wat beter verdeeld zijn (niet te hard roepen) . Bij koppels van meer dan 100 melkkoeien ontkom je eigenlijk niet aan een ligboxenstal ,compleet met ventilators en watervernevelaars.

 • no-profile-image

  Paul Wijgergangs

  Dag Monique,

  Ik volg je verhalen hier zo vanuit Spanje en kan me als ex-emigrant goed inleven in jullie situatie daar. Succes ermee en.......... Jan, haal nou eens wa van da miljoen da ge in Nederland op de bank hebt staan nor Brazilie en bouwt vur oewe zoon unne ligboxenstal.
  Groeten,

  Paul Wijgergangs

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  en als je dan denkt dat je al van alles meegemaakt hebt dan kom je ook nog een keer een reaktie van "Paulo sigarro " tegen
  groeten,

 • no-profile-image

  Paul Wijgergangs

  Ha die Dirk,
  Hoe is ie!

Of registreer je om te kunnen reageren.