Rundveehouderij

Achtergrond

Dubbeltje in de min voor kalfsvlees

De afzet van blank kalfsvlees loopt duidelijk moeizamer dan afgelopen tijd het geval was. Vooral de luxere vleessoorten zijn lastiger aan de man te brengen. Beter gaat dat met de voorvoet, organen en soms een stukje achtervoet, maar de prijzen die voor die categorieën handelswaar worden gemaakt, zijn onvoldoende om het gemiddelde voor het hele karkas op peil te houden. Wat meespeelt is dat het katholieke Zuiden zich opmaakt voor carnaval, en dat is nooit goed nieuws voor de kalfsvleeshandel.
Een geluk nog bij deze afzetmarkt is dat het aanbod in Nederland en ook Frankrijk eerder aan de krappe kant is. Wat dat betreft valt de prijsvorming eigenlijk wat tegen. Maar het aanbod in Italië is ruimer, en dat helpt niet echt.
Rosé kan de geruchten die afgelopen weken rondgingen (‘het zou wel eens naar €3,25 kunnen gaan’) niet waarmaken. Het aanbod is verruimd; kennelijk dieren die een tijdje zijn vastgehouden in de hoop op die hogere prijzen. Maar hun eigenaren kiezen nu eieren voor hun geld en laten ze slachten vóór de prijs nog verder zakt; dit extra aanbod doet de prijs weer zakken, enzovoort enzovoort.

Prognose:

Blank moeizaam gelijk tot dalend, rosé dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.