Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

De uitvinding: Melkstel met heet water spoelen

Leo Broek bedacht een oplossing om kruisbesmetting van mastitis in de melkstal te voorkomen.

Foto’s: Fotografie Uylenbroek, tekst: Wijnand Hogenkamp

Probleem

Om kruisbesmetting van koeien met S. aureus via het melkstel te voorkomen, valt te denken aan doorspoelen van het melkstel met heet water. Maar heet water is niet altijd voorhanden in de melkput.
Een optie is om alle melkstellen automatisch met heet water te laten spoelen. Maar dat vindt Leo Broek te duur. Een andere optie is om hoogcelgetalkoeien als laatste te melken, maar dat is niet altijd praktisch uitvoerbaar en kost veel tijd.

Oplossing

Een mobiele installatie in het midden van de melkput, waarin altijd heet water (90 graden) voorradig is om het melkstel te spoelen.

Constructie

Op een plateau met zwenkwieltjes is een emmer gemonteerd, half gevuld met Dupanel om hoogte te winnen. Daarop wordt een tweede emmer geplaatst met 15 liter water, dat met een dompelaar opgewarmd wordt tot 90 graden. In het midden van de put is een stroomvoorziening aangelegd.

Kosten

De bedenker raamt de kosten op €15 voor het plateau en €125 voor de dompelaar.

Opmerking Boerderij

Met deze oplossing kan na elke (bekende) celgetalkoe het melkstel vlot en met heet water doorgespoeld worden. Voorwaarde is dat de melker de koeien goed kent. Ook kunnen koeien een aureusbesmetting hebben zonder dat die direct in het celgetal tijdens monsteren tot uiting komt. De dompelaar is na gebruik in de melkstal ook nog te benutten om melk voor de kalveren op te warmen.


Stuur in en verdien een bodywarmer

Mail uw verbetering of uitvinding naar redactie Boerderij. Geef daarbij een korte technische beschrijving en doe er een foto bij. Opsturen kan ook: Boerderij, postbus 4, 7000 BA Doetinchem. Voor elke geplaatste inzending is er een Boerderij-bodywarmer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ericyfz

  dit is toch niks nieuws?een dompelaar word al jaren hiervoor gebruikt.

 • no-profile-image

  betty

  Goedendag,
  Wij met onze biologische melkveehouderij, spoelen sedert zo een vier jaar na elke koe de melkstellen uit door de melkklauw los te koppelen en een heetwaterslang aan te sluiten.
  Hiervoor zijn 4 heetwaterkranen in de melkstal aangebracht, het is veel werk, maar het effect van kruisbesmetting heb je dan echt te pakken. Gelijktijdig is dan ook ondervangen het uitspoelen van melk wat apart moet blijven voor de Kalveren en eventueel behandelde koeien, want met 8 kunstofkraantjes op de melkleiding zijn dan de gehele melkslangen en klauw uit te spoelen.
  Vraag me of hoe controle op temperatuur van het water hier gemaakt wordt en of plasticemmers dat wel aankunnen zo een dompelaar.
  M.vr.gr. Betty onze (uit)vinding stond ooit in het maanblad van Campina.

 • no-profile-image

  M.Herder

  deze uitvinding gebruiken wij al een paar jaar

 • no-profile-image

  Claudia

  Bij de firma Cid Lines hebben ze een uniek product ontwikkeld dat hiervoor perfect in aanmerking komt. Het product heet D50 en is op basis van zeer snelwerkende actieve stoffen, die bovendien volledig biologisch afbreekbaar zijn. Geen warm water nodig, enkel een emmer met een 0,5% oplossing en na elke melkbeurt de melkklauw enkele seconden onderdompelen en het melkstel kan vervolgens op de volgende koe aangebracht worden. Cid lInes heeft verschillende verdelers over heel Nederland, en een overzichtelijke website : <>

 • no-profile-image

  Leo Broek

  De manier van ontsmetten van "vuile melkstellen" is inderdaad niet nieuw , maar sjouwen met een emmer van 15 kg water is zeer belastend en bovendien erg tijdrovend als je elke keer weer de emmer naar de dompelaar moet dragen.
  Doordat de dompelaar continue in de emmer kan blijven is de temperatuur ook gegarandeerd minimaal 85 graden anders heeft het absoluut geen zin.
  De "uitvinding"is dus niet zozeer het pricipe van ontsmetten maar des temeer het ontlasten van je lichaam en tijdbesparing
  Leo Broek

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.