Rundveehouderij

Achtergrond

De aloude problemen: klauwen en vruchtbaarheid

In goede kleren naar een veebedrijf gaan is vragen om problemen, zeker als je niet kunt zien dat een en ander fout gaat. Een goede les voor Bert van Lier.

De dag na het transport had de dierenarts veel vragen aan me. De eerste vraag was hoe nu te handelen met de klauwen. De Matrix-vertegenwoordiger had bekapmessen gekocht in Duitsland toen hij daar was om de vaarzen te selecteren. Helaas wist hij niet hoe ermee om te gaan.

En hij wou hormoon hebben om koeien tochtig te spuiten. Want van de in mei aangekomen dieren waren er nog maar heel weinig geïnsemineerd.
Ik dacht meteen: ‘Maar jij krijgt van mij geen hormonen’. Het is hier niet nodig, eerst moeten er andere zaken veranderd worden. Dat had ik al gezien toen we langs de eerder geïmporteerde koeien liepen.

Bij de klauwen is de eerste actie de dieren door een voetbad te laten gaan. Ik heb de dierenarts op laten schrijven wat er in het voetbad moet en dat elke week te doen. Ook heb ik hem geleerd hoe lygol te maken, hoeveel daarvan nodig is en wanneer. Hetzelfde bij de oxytetra 10 %.

Ik kwam die zaterdag daar net voor de middag. De vertegenwoordiger zou me ophalen. Eerder was niet nodig na de lange nacht.
Ik kwam dus in mijn nette kleren, een mooie witte trui en goede jas. We liepen samen door de stal met oudere koeien en ik zag dat de inseminator er drie koeien had staan. Hij was bezig met de tweede, en ik zag er van alles. Maar niet iets wat ik graag wou zien. Hij was veel te ruig met zijn hand en de pipet in de koe bezig.

Ik bekeek me dat en dacht ‘Bert blijf aan de voerkant van het voerhek, anders ben je straks vuil’. Ik hield dat voornemen echter niet lang vast, want mijn handen jeukten. Ik deed mijn jas uit en ging het voerhek over en zei de inseminator dat ie zijn hand uit de koe moest halen en me een handschoen moest geven. Ik deed hem die koe voor en liet hem zien dat ie het ook rustig kon doen.

Ik vroeg hem hoe hij dacht dat de baarmoeder was. Volgens hem was die prima. Nee dus, zei ik hem. Deze inseminatie zal je geen resultaat geven omdat de baarmoeder een halve liter vuil bevat. Daarna toonde ik hem de pipet die vol etter zat. ‘Je kijkt daar nooit naar?’ Nee, zei hij.

De volgende koe hetzelfde verhaal. Ik zei hem deze ook eens op te voelen en me te vertellen wat er in zit. Ook deze zou goed gezond zijn, maar terwijl hij het zei kwam er witvuil uit de koe gelopen. Daarom ben ik een paar dagen hier, om hem wat beter wegwijs te maken in zijn vak. Het gevolg was wel dat ik ‘s avonds mijn trui moest wassen in bad.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.