Rundveehouderij

Achtergrond

Achterom kijken of vooruit?

Als mensen vinden dat ze veel verkeerd hebben gedaan, zeggen ze dat ze veel liever vooruit kijken. Dus… nee, dat is flauw, wij hebben ook achterom gekeken.

Het is kerst… geweest en ook al moet het ‘gelukkige’ nieuwe jaar nog een wat meer definitieve vorm aannemen, mijn goede wensen (of is dat te burgerlijk?) zijn altijd hetzelfde. Als altijd zijn de donkere dagen, die in Denemarken overigens wel érg donker zijn, een periode om te reflecteren. Oftewel: effe kijken wat we allemaal verkeerd hebben gedaan en hoe we dat dan ten goede kunnen keren. Ik zal je vertellen dat is veel, erg veel. Vaak, als mensen vinden dat ze veel verkeerd hebben gedaan, zeggen ze dat ze veel liever vooruit kijken. Dus… nee, dat is flauw, wij hebben ook achterom gekeken.

De meeste foutjes zijn te verklaren en horen bij emigreren. Zoals een stuk land niet gemaaid, omdat je hem domweg vergeten bent, plastic verkeerd in de silo leggen zodat ie niet goed dicht te krijgen is en vastzitten met de Terragator in de veengrond, omdat je niet weet hoe je met die grond om moet gaan. Te veel dode en afgemaakte koeien, maar ligt dat aan ons, of aan het langzaam maar zeker omgooien van de totale bedrijfsstructuur vanuit biologische achtergrond? Wij hopen en denken het laatste. Onenigheid met een medewerker, omdat we nog niet duidelijk genoeg waren en geen ‘nee’ durfden te zeggen tegen het vooruit betalen van een salaris.

Op je nieuwe bedrijf voel je je de eerste paar maanden gewoon een stageloper. Ken je dat gevoel nog? De spanning, alles nieuw, doe ik alles wel goed, maakt die machine nu het normale geluid of toch niet. En dan gaat de stageboer ook nog op vakantie en komt nooit meer terug. Ja, je kunt hem bellen, maar dat blijkt toch niet zo te werken en bovendien: je moet het gewoon zelf doen!
Eerlijk gezegd hadden we pas na een half jaar het gevoel dat we niet meer geleefd werden, maar zelf de lakens uitdeelden.

Op het moment gaat het eigenlijk vrij goed. Koeien die toch nog melkziekte krijgen staan weer op. Ongelooflijk. De tussenkalftijd wordt korter en met 60 procent vaarzen een voorspelde productie van 9.200 kilo melk zijn we tevreden. Dankzij de opgeknapte melkstal en de nieuwe machines hebben we minder onderhoudskosten. De rest van het oude grasland wordt volgend jaar maïs.
Het pinkenhotel (pinken-opfokbedrijf) begint te lopen.
Maar het mooiste nieuws is dat de groeibeperkende grens van 500 diereenheden (wij zitten op 498) ter discussie staat. Komen mijn goede wensen dan toch uit?

De beste wensen vanuit het donkere Denemarken.

Foto

Peter Schrijver

Of registreer je om te kunnen reageren.