Rundveehouderij

Achtergrond

Zomerkuilen: veel structuur, weinig VEM

De zomerkuilen zijn dit jaar wat later gewonnen dan andere jaren. Er is vaak gewacht op mooi weer. Het structuurgehalte is daardoor hoger dan normaal.

Uit de analyses van Blgg in Oosterbeek blijkt dat de zomerkuilen gemiddeld 29 gram ADL per kilo droge stof bevatten. Deze maat voor structuur ligt in zomerkuilen normaal rond 25 gram per kilo droge stof. De verteringscoëfficiënt ligt met 73,1 procent zo’n 2 procent lager dan voorgaande jaren. Ook het suikergehalte is lager dan andere jaren.
Het relatief harde gras, met de lage verteringscoëfficiënt zorgt ervoor dat de VEM-waarde (voedereenheid melk) blijft steken op een magere 835 VEM per kilo droge stof. Het DVE-gehalte ligt op 59 gram per kilo droge stof en het OEB-gehalte is gemiddeld 41 gram per kilo droge stof.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.