Rundveehouderij

Achtergrond

Vraag- en biedprijs ver uiteen

De prijsindicaties die voor mais op stam worden genoemd, liggen met €1.000 tot €1.400 per hectare €200 tot €600 hoger dan vorig jaar. Het aanbod van mais is in Nederland niet veel kleiner. De inschatting is zelfs dat er dit jaar enkele procenten meer mais is verbouwd. In het oosten staat de mais beter dan vorig jaar. In het noorden van Nederland valt de mais in vergelijking met vorig jaar wel tegen. In het zuiden schijnt de schimmel helminthosporium de oogst te benadelen. Het aanbod van mais vanuit Duitsland zal naar verwachting wel geringer zijn dan in voorgaande jaren. In Duitsland wordt namelijk veel mais gebruikt voor biogasinstallaties. In Nederland zijn er dit jaar ook meer biogasinstallaties geïnstalleerd. Toch lijkt de vraag naar mais voor biogasinstallaties in verhouding tot Duitsland kleiner te zijn.
De vraagkant is dit jaar wel anders. Dit jaar is er een tekort aan graan. Dit tekort is ontstaan door misoogsten en door de grote vraag vanuit China. Korrelmais is een vervanger voor graan. Hierdoor lijkt de prijs voor mais op stam mee te stijgen. Veel (90 %) van de verbouwde mais in Nederland is echter niet geschikt voor korrelmais. Korrelmais moet namelijk 4 tot 6 weken langer staan dan snijmais. In Nederland zijn dit jaar veel late snijmaisrassen verbouwd. Deze zijn minder stevig dan de rassen korrelmais. Het risico is dan ook groot dat deze mais omvalt, als het gewas laat geoogst wordt. Daarmee kan de prijs van korrelmais dus niet leidend zijn voor de prijs van snijmais.
Potentiële kopers van snijmais zijn varkens- en melkveehouders. Varkenshouders verdienen momenteel niet veel. Melkveehouders hebben bovendien voldoende ruwvoer kunnen winnen deze zomer. De vraag is dus maar tot in hoeverre beide de dure mais in voorraad willen kopen.
Wel raakt bij velen de snijmais van vorig jaar vroeger op. Vorig jaar werd immers minder mais verbouwd vanwege de derogatie. Het feit dat de oogst dit jaar later is, speelt hier ook mee. Het heeft er daardoor alle schijn van dat de hoge vraagprijzen zullen dalen.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.