Rundveehouderij

Achtergrond

Rosés onverwacht duurder

De prijs voor rosés steeg afgelopen met 4 cent naar gemiddeld €2,90 per kg. De verwachting was dat de prijzen hooguit stabiel zouden blijven. De grafiek toont dat vorig jaar rond deze tijd de prijzen daalden. Oorzaak van die daling was de gedaalde vraag na het eind van de vakantie. Informanten kunnen niet goed aangeven waar de prijsstijging nu vandaan komt. Mogelijk door een kleiner aanbod. Het kan echter ook zijn dat de prijzen met die van het blanke vleeskalveren mee omhoog gaan. De prijzen voor blankkalfsvlees gaan ook tegen de trend in omhoog.

Forse stijging voor blank

De prijzen voor blank kalfsvlees gingen met gemiddeld 22 cent omhoog naar €5,50 per kg. Hiermee gaat het steeds meer de goede kant op. Integraties hebben zeker nog ruim een jaar van verliesgevende prijzen in te halen.
Daarnaast lijken de poederprijzen naar een lager niveau te gaan. Vooral de prijs van weipoeder vertoont een dalende lijn. Door de hoge poederprijzen van de afgelopen tijd zijn kalverhouders zuinig aan gaan doen, waardoor er veel kwaliteitsverschil is. Vooral de betere blanken stijgen daarom in prijs.

Prognose

Blank stijgt, rosé waarschijnlijk stabiel.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.