Rundveehouderij

Achtergrond

Restplant wint nauwelijks aan drogestof

Door het vochtige weer is er op de proefpercelen weinig veranderd aan het droge stofgehalte van de restplant. De kolf rijpt wel gestaag door.

In het Zuiden zal de oogst eind van deze week van start kunnen. Op zeer vroege percelen wordt al volop gehakseld. Per perceel zal de restplant beoordeeld moeten worden. De restplant is veelal nog erg groen, terwijl de korrel al rijp is. Het droge stofgehalte van de restplant blijft aan de lage kant en kan bij zeer groene planten na regen zelfs weer oplopen.

Kolf nadert 50 procent

In het Noorden en Oosten komt de ds in de kolf in de buurt van de 50 procent. De eerste vroege percelen kunnen eind van de week geoogst worden. De grote regionale verschillen worden naast het veelal latere zaaitijdstip veroorzaakt door temperatuursverschillen en een hogere zoninstraling in het Zuiden. De in april gezaaide Zuidelijke percelen hebben volop kunnen profiteren van het mooie weer van eind april/begin mei. De latere percelen in het Noorden en Oosten kregen vlak na het zaaien een flinke hoeveelheid water te verwerken.

Actuele drogestofcijfers »

Drogestofcijfers vorige week »

Afrijping van mais in het oog »

Zo wordt het drogestofgehalte bepaald »

Mais vroeg geoogst »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.