Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

'Orkaan' door de mais

Dit jaar is er veel overlast van wilde zwijnen. We hebben het de jagers gemakkelijk gemaakt door een kruis te laten hakselen door het perceel.

Het barst hier in Mecklenburg Vorpommern van de wilde zwijnen, en wij hebben daar overlast van. In het grasland kunnen ze goed ploegen tot 30 centimeter diep. De zode heeft dan geen kans meer om zich te herstellen. Gelukkig komt dit bij ons alleen pleksgewijs voor.

De problemen in de maïs zijn ernstiger. Met zaaien zijn de kiemende korrels een lekkernij. Als er een mooie kolf in de maïs zit, gooien ze de maïsplanten plat en snoepen de kolf eruit. Dit ziet eruit of er een orkaan voorbij is gekomen.

Vorig jaar viel het heel erg mee, maar de afgelopen winter was erg mild. Dit heeft voor een verhoogde vruchtbaarheid van de zeugen gezorgd en het gevolg is een babyboom onder de zwijnen.

Jagers voor wildbeheer

Onze jacht wordt verpacht aan een Jagdgenossenschaft. Deze jagersvereniging zorgt voor het wildbeheer. Ook wordt eventuele schade door deze vereniging uitbetaald. Natuurlijk doen ze er alles aan om schade te voorkomen.

Vorige week kwamen ze ons melden dat er zwijnen in de maïs zaten. Elke avond zaten ze in hun Hochsitz (jagershut), ze hoorden de zwijnen wel, maar die lieten zich niet zien. Daarom hebben we de loonwerker gevraagd om de maïs aan te hakselen met een kruis in het midden.

Met terriërs op zwijnenjacht

Op zaterdagmorgen was het dan zover, de jagers kwamen in groten getale. Ze hadden tien terriërs bij zich om de zwijnen uit de maïs te drijven.

Met succes, er werden vijf zwijnen geschoten. Het perceel van 28 hectare was alleen een maatje te groot voor de terriërs, helemaal nadat ze eerst een uur achter een ontsnapte zeug hadden aangerend. ’s Middags waren de terriërs dan ook helemaal op.

Aankomende zaterdag komen ze terug, we hebben nog zo’n 30 hectare die vol zit met schade.

« vorige | volgende »

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  multy

  hoe lang moeten we dit nog aazien ;het hele fauna beheer is door ondeskundige kamer-leden en de Party voor dieren een groete blunder;en dan ontvangen ze nog subsidie van die kamerleden;wat een verspilling van ons belasting geld .tot dejaren '"90 goed fauna beheer gehad ;de duinen ook te veel damherten nu wolven in zetten ;dat is pas dieren leednet als te vol geladen dieren vervoer

 • no-profile-image

  multy

  ik heb zo juist gereageert wat gebeurt er nu met zo een bericht

 • no-profile-image

  Bert

  Hier hebben we ook van die zwijnen, er zijn 2 oplossingen, 1 zorgen dat je veel bos opruimt en er land van maakt, je verkleint hierbij hun teritorium, kooien zetten, en mais in doen, dan vang je ze per 10!.
  Of uitrekenen als die mais nu echt wel uitkan, ze vernielen gemiddeld 10% en meer, hier verbouwen we nu sorgum, en het kan zeker tegen de mais op, en je kunt het ook nog 2 tot 3 keer maaien.
  Mais korrels kun je wel bij de voerleverancier krijgen, goed ruwvoer niet.

 • no-profile-image

  huyjvfghyv

  Ik vind het niet normaal dat er zomaar dieren worden neer geschoten..alleen omdat ze eten..wat iedereen doet om te blijven leven. Vervolgens worden ze achterna gezeten door terriers..en uiteidelijk het leven ze ontnomen. Ik vind dit verschrikkelijk en dat sommige mensen er dan over praten alsof het een goeie zaak is. Tuurlijk snap ik dat je je mais wilt behouden maar moet dat dan zo?!?! Verzin eens een betere oplossing! ahh jah in het hierna maals zullen die personen het weten....

Of registreer je om te kunnen reageren.