Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Mooi knut

Wat een enorme klus is de voorbereiding voor het storten van een betonvloer. Zeker met dubbele wapening. Dagen kruipen wij op onze knieën over de betonmatten.

Niet alleen fysiek zwaar voor knieën en rug, maar ook bijzonder geestdodend. Draadjes draaien… De beloning van het laatste draadje aan de ene mat is dat er een volgende wacht. Pfff.

Respect voor de professionele mattenvlechters die dit hele dagen doen. Maar stof voor een leuke weblog levert het niet echt op. Nou, hooguit dan dat het nogmaals de betrokkenheid van allerlei mensen toont. Naast Peter ook mijn broer Diejon, die helpt met het uitzetten van de hoogtes, broer Marius, en Björn - de helft van een bevriend stel van dansles - die helpen met het naar binnen slepen van de onhandig grote matten. En mijn vader, die met engelengeduld een rol binddraad in kleine stukjes knipt.

Blauwtong verdacht

Op één van de avonden komt pa binnen als we net weer aan de slag zijn. Hij vertelt dat de dierenarts ’s middags is geweest omdat hij advies had willen vragen over een koe met zonnebrand. ‘Het zal wel wat anders zijn’, was de conclusie van de veterinair. Mijn bedrijf is daarmee ‘blauwtong-verdacht’. En dat terwijl ik net die dag op pad ben geweest naar Limburg om daar de situatie rond de ziekte te filmen.

Ik leg de knijptang neer en ga het dier maar even bekijken. Het oogt stram, rillerig en heeft die typische rode randen in de neus die ik eerder die dag ook heb gezien. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) moet nog bloed komen tappen om de exacte diagnose te stellen, maar voor mij is het wel duidelijk. Balen!

Bijna dood

De volgende morgen belt pa. ‘Je moet snel komen. Volgens mij is de koe bijna dood.’ Het dier ligt languit te kreunen van de pijn, is zijn waarneming. Als ik kom is ze echter weer op de been, en staat wat verdwaasd in het hok. We doen de deur open om haar frisse lucht te geven. De aanblik van de kudde in het naastgelegen weiland en een flinke slok vers water doen haar weer opleven.

Het is wel een unieke kans om de symptomen van de ziekte bij zoogkoeien eens waar te nemen. Ik pak de camera, die ik nog in de auto heb vanwege de klus van gisteren, om ook hier een filmpje van te maken. Dit tot ongenoegen van pa: ‘Moet je nu je eigen leed nog filmen ook?’

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Alias

  Ouds nieuws, zeer oud en belegen.
  Deleten die oude zooi!

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Waarom zouden we dat dat doen?? De plaatsingsdatum staat er niet voor niets bij. Dan kun je het toch in perspectief plaatsen?!

Of registreer je om te kunnen reageren.