Rundveehouderij

Achtergrond

Koe kan wei weer in

We zijn een week verder. Nog steeds niets gehoord van de VWA. Ik baal ervan, want de koe is inmiddels opgeknapt.

Limousins zijn echte kuddedieren, je ziet gewoon dat het dier niet op zijn gemak is. Het wil de groep weer in. Dit kan niet omdat er nog bloed moet worden getapt. Een koe terugvangen uit de kudde is een klus die uren kan vergen. Daarom blijft ze nog maar even apart.

Regels versoepeld

Inmiddels zijn de regels versoepeld. Dierenartsen kunnen ook zonder de aanwezigheid van een VWA’er de diagnose stellen. Maar of gevallen die vóór de versoepeling werden gemeld ook onder het nieuwe regime vallen? Mijn dierenarts heeft van de versoepelingen gehoord, maar is op dit specifieke punt niet zeker.

Zelf maar naar de VWA bellen. Op internet vind ik al snel een alarmnummer en een algemeen nummer. Alarm klinkt te zwaar aangezet, maar het is wel net na vijven. Ik probeer het algemene nummer en krijg zowaar nog verbinding ook. Ik ben voorbereid op lange wachttijden vanwege de drukte, maar na nog geen halve minuut heb ik al een heer Van der Spek van de juiste afdeling aan de lijn.

Duidelijkheid

Hij geeft in één klap de duidelijkheid die ik zocht: er wordt nu geïnventariseerd welke meldingen nog niet zijn afgehandeld. Die boeren krijgen telefonisch bericht. Ze moeten zelf wat vragen beantwoorden, en daarnaast gelden ook de waarnemingen van de dierenarts. Als die signalen duiden op blauwtong is daarmee de diagnose gesteld, en hoeft geen bloed meer te worden getapt. Bovendien geldt de afvoerblokkade van 60 dagen ook niet meer. Als dieren beter zijn, is afvoer weer mogelijk.

Geweldig nieuws; koe en kalf gaan vanavond de kudde weer in!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.