Rundveehouderij

Achtergrond

Kikkers in de pens

Bijgeloof speelt een grote rol in het dagelijkse leven in Ierland. Ook in mijn werk als dierenarts krijg ik daarmee keer op keer te maken.

Bijgeloof speelt een grote rol in het dagelijkse leven in Ierland. Zo zijn twee lepels in een kop koffie een teken van zwangerschap, komt er een ruzie in je familie als je een mes op de grond laat vallen en heeft ieder aantal eksters dat je tegelijk ziet een andere betekenis.

In het werk als boer of dierenarts komt het bijgeloof ook terug:
Zo zijn er boeren die heilzame krachten (‘cures’) hebben. De ene boer heeft de ‘cure tegen bloeden’, een andere boer heeft de ‘cure tegen tuberculose’ en weer een andere heeft de ‘cure tegen klauwproblemen’. Als je als dierenarts hierin gelooft en je doet bijvoorbeeld een keizersnede, kun je beter van tevoren aan de boer vragen of hij verzekerd is van een ‘cure tegen bloeden’. Misschien dat de boer zelf deze ‘cure’ heeft, en anders kan hij beter even bellen naar iemand die wel over deze geneeskrachtige werking beschikt, zodat diens krachten ook zijn koe zullen beschermen.

Een paar traditionele geneeswijzen zijn:
- geef een koe die uitgedroogd is thee met een sonde.
- geef een koe die niet meer vreet en die je weer aan het vreten wilt krijgen een halve mok koffiepoeder; de cafeïne werkt als een opkikker!

En wat te doen bij een koe waarbij de pens stil ligt? De boeren in een bepaalde ‘county’ stoppen in dit geval levende kikkers in de koe (vraag me niet hoe). Eenmaal in de pens van de koe aangekomen beginnen de kikkers natuurlijk ‘door de verandering van omgeving’ als gekken in het rond te springen. Dit gespring stimuleert de pensbewegingen, die hierdoor weer op gang komen.

Tot slot: in de omgeving van mijn praktijk staat de ‘jumping church’, een oude ruïne van een kerk. Eén muur ervan staat nog overeind. Het aparte is dat deze muur niet meer op zijn fundering staat maar een meter meer naar binnen, in de kerk. Was het een storm die dit heeft veroorzaakt of, zoals de legende vertelt: ‘De muur sprong naar binnen nadat men iemand die gezondigd had in de kerk had begraven. Zo werd deze persoon toch nog buiten de kerk begraven.’

« vorige | volgende »

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.