Rundveehouderij

Achtergrond

Heftig gevecht om de melk

Na Lyempf kondigt nu ook Leerdammer aan meer melk rechtstreeks van melkveehouders te willen betrekken. De reden hiervoor is voor beide hetzelfde: de afzet naar hun afnemers verzekeren. Daarnaast willen beide bedrijven ook hun productie vergroten. De kaas van Leerdammer maakt een zeer positieve groei door. Hierdoor moet Leerdammer op korte termijn zijn productiecapaciteit uitbreiden.
Om meer melkveehouders aan zich te verbinden beloven beide partijen hogere melkprijzen. Leerdammer kiest daarbij als referentie de melkprijs van Cono voor de komende 3 jaar. Reden voor deze keuze is dat Cono de afgelopen jaren de hoogste melkprijs betaalde. Leympf gaat echter uit van de melkprijs van Friesland Foods. Bovenop deze prijs komt onder andere een kwantumtoeslag. Zie voor meer informatie over Leympf pagina 19 van Boerderij nr. 50.

Hogere voorschotprijzen

Leerdammer maakte ook bekend zijn voorschotprijs in augustus met €5,20 te verhogen naar €43,02 per 100 kg melk. Dit bij een levering van 5 ton, inclusief btw, 4,40 % vet en 3,49 % eiwit. De stijging van €5,20 is exclusief de herfsttoeslag van €3,90. Hiermee betaalt Leerdammer wederom de hoogste voorschotprijs. Met deze verhoging heeft Leerdammer nu al een hogere prijs dan Cono en Friesland in september. De laatste twee maakten namelijk alweer de voorschotprijzen voor september bekend. Voor Friesland is de prijs in september €42,05 en voor Cono €41,02.
Nemelco verhoogde de voorschotprijs in augustus met €4,98 tot €40,36. In september komt hier de toeslag van €3,90 nog bij. Hiermee heeft Nemelco nu in september de hoogste prijs. Campina verhoogde de melkprijs in augustus met €2,95 naar €39,57. De €2,95 is exclusief de toeslag van €3,60.

Gemiddeld hoogste stijging

In het klassement van de gemiddeld hoogste prijsstijging van dit jaar vergeleken met dezelfde periode van 2006 is Campina nog steeds koploper met €1,99. Tweede is nu Leerdammer met €1,75. Dan volgt Friesland met €1,16 en hekkensluiter is Cono met €0,90. Door de goede markt en de angst om leveranciers te verliezen zal de prijs blijven stijgen.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.