Rundveehouderij

Achtergrond

Hakselmoment schuift op

In het Zuiden zijn de eerste zeer vroege maispercelen inmiddels geoogst. Een algemeen advies om te hakselen is er echter nog niet. De afrijping van mais verloopt namelijk traag.

De droge stof in de kolf op de verschillende proefvelden is 4 tot 5 procent toegenomen afgelopen week. Teeltdeskundige Jos Deckers van Agerland betitelt dat als ‘een normale toename’. De droge stof in de kolf moet minimaal 55 procent bedragen voordat kan worden geoogst. Voor de hele plant ligt de streefwaarde bij 35 procent. Die waarde is nog lang niet in zicht.
Met het vochtige, bedompte weer is er weinig slijtage op de plant. De kolf rijpt geleidelijk door, maar de afrijping van de plant staat daardoor nagenoeg stil. De afgelopen week kreeg het hele product op de proefvelden in Mill en Dronten er met moeite een procentje bij. De kolfafrijping steeg wel met respectievelijk 4 tot 6 procent. Alleen Ommen heeft afgelopen week wat vooruitgang geboekt in de plant. Het totale drogestofgehalte steeg 4 procent, de kolf 5 procent.

Zon voor meer zetmeel

Op zich is het niet verkeerd dat de plant nog zo groen en sappig is, maar het oogstmoment schuift wel op. “Wat we graag zouden hebben, is zon”, aldus Deckers. Als de zon erbij komt, maakt de groene plant namelijk extra zetmeel aan.
Die extra aanjager zit er waarschijnlijk niet in. De vooruitzichten voor komende dagen staan qua zonneschijn consequent op de minimale 20 procent. Een versnelling van de afrijping is dus niet te verwachten en hakselen zit er dus volgende week nog niet in.

Actuele drogestofcijfers »

Drogestofcijfers vorige week »

Zo wordt het drogestofgehalte bepaald »

Mais vroeg geoogst »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.