Rundveehouderij

Achtergrond

Grote machines op 3 bar

Denen zien grasland als bouwland. Dat is te merken aan de machines waarmee ze het land op gaan. Hoe meer druk op de banden hoe beter, lijkt het.

In Denemarken zijn ze gek op grote machines. Nou ja, groot. Het gaat ze vooral om capaciteit. Als het gaat om kwaliteit, dan kunnen (moeten) ze nog veel leren.

Wij zijn vorig jaar in het voorjaar naar Denemarken geëmigreerd. Dus de vorige eigenaar gevraagd met welke loonwerker hij altijd zaken deed. Deze loonwerker bestaat nog niet zo lang, is relatief klein, heeft alles buiten staan, maar heeft wel materieel.

Hij heeft ook twee grote Samson 25 kuubs ‘zodevernielers’, euh, zodebemesters bedoel ik natuurlijk. Deze tanks hangen achter de grootste trekkers die ik tot dan toe aan het werk had gezien. Het is een John Deere 8520, niet supergroot, maar wel opgedraaid, dus minstens goed voor 350 pk in plaats van de normale 225. En een Claas Xerion van 450 pk of zo. Vroemmm… Dat is gaaf...

Met een oude Volvo-trekker voorzien van een pomp vullen ze de tanks door een soort trechter. Zo snel heb ik nog nooit 25 kuub in een tank zien komen: 70 seconden! Dat is gaaf…

Totdat ze op iets natter grasland achter de stal een rondje draaien op het kopeind.

100 kuub zodebemesten per uur

De tranen schieten in mijn ogen. Het gewicht van de combinatie is te hoog voor de banden die er onder zitten, de tandem draait niet goed, de ‘zodebemester’ sluit nauwelijks op het kopeind en de trekker staat op te smalle banden. Bovendien rijden ze als gekken zonder ook maar even achterom te kijken of de kwaliteit van het geleverde werk wel goed is. Ze rijden wel 100 kuub in het uur weg.

Toen ik vroeg hoeveel lucht er in de banden van de zodenvernieler was gedrukt, antwoordde de chauffeur met een trots klopje op de band, 3 bar!! NEEEE. Dat nooit weer.

Wij hebben dit jaar alleen met Vredo’s bemest.

Waar komt die desinteresse voor zuinig zijn op grasland eigenlijk vandaan? Deense boeren zien grasland als akkerbouwgewas. Ze ploegen het dus rustig iedere 2 jaar om. Niet dat je dan je grond vernielt, maar het scheelt wel dat je het dan toch weer omploegt.

Wij zijn gewend om grasland langer te laten liggen, 10 of 15 jaar bijvoorbeeld. Daar snappen de Denen niets van.

Jammer genoeg gooit de Deense interpretatie van de Europese regels voor ons roet in het eten. Die schrijft voor dat je grasland elke 5 jaar bruin moet hebben (omploegen) om het niet aan te laten merken als blijvend grasland. En dat willen we niet, want dan is de steun voor dat perceel weg.

Aan de andere kant zijn we erg blij dat de Denen gek op ploegen zijn. Daardoor krijgen we op alle ploegbare percelen maïspremie. Tja, het kan raar lopen in regeltjesland.

« vorige | volgende »

Foto

Peter Schrijver

Of registreer je om te kunnen reageren.