Rundveehouderij

Achtergrond

Geldzaken

Alles wordt duurder: krachtvoer, stro, zaagsel, arbeid en geld. Vooral geld!

De bedrijven zijn duur geworden in Denemarken. Dat waren ze afgelopen jaar al, toen wij een bedrijf kochten. Nu zijn ze nog duurder. Toen wij het bedrijf kochten, werd tussen de €2 en €2,60 per kilo quotum betaald. Nu wordt er nog meer betaald. Dus is het logisch dat er flink geleend is.

Wij hebben ons ooit ten doel gesteld op ongeveer 20 procent eigen vermogen uit te komen. Dat is ook gelukt. Gelukkig wel. Want als je emigreert draai je de eerste jaren niet zoals je eigenlijk wilt. Alles, maar dan ook alles, gaat kapot. En het is net iets anders ingericht dat je eigenlijk zou willen. Dat kost geld. Als er dan tegelijkertijd ook nog 120 hectare gras opnieuw ingezaaid moet worden en er blijkt te weinig ruwvoer te zijn van (want dat kost ook geld) te slechte kwaliteit, dan is het geld zo op.

De stijgende rente zat ons nog meer dwars. Onze rente steeg gemiddeld met 1,75 procent. Maar als het geleende bedrag hoog is, worden de rekeningen ook steeds hoger. We hebben wel geprobeerd dat risico zo klein mogelijk te houden door rentevaste leningen en een buitenlandse lening af te sluiten. Deze laatste is in Tsjechische kronen en de rente ligt ongeveer 1,5 procent lager. De grote vraag is natuurlijk: wat is de Tsjechische kroon waard als je hem ooit weer omruilt voor Deense kronen?

Ondanks al deze sprongen betalen we toch €25.000 rente per kwartaal méér dan toen we begonnen in Denemarken, en dat is nog maar anderhalf jaar geleden. Kort gezegd: het meeste van wat we hebben verdiend is in rente gaan zitten.

Gelukkig gaan de melkprijzen omhoog (dat werd trouwens tijd ook), dus dat gaat extra ruimte geven. Die kunnen we goed gebruiken, want we moeten weer de pacht, de loonwerker, de nieuwe voerwagen en het vakblad Boerderij betalen. Oh ja, en niet te vergeten de rente!

Wij hopen te bewijzen dat de kostprijs de opbrengstprijs niet altijd hoeft te volgen. Aan de andere kant is het ook wel eens lekker om die melkstal of machine net even iets mooier, luxer en duurder te maken dan eigenlijk strikt noodzakelijk is. Wat dat betreft is Denemarken net Nederland.

« vorige |

Foto

Peter Schrijver

Of registreer je om te kunnen reageren.