Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Friesland Foods blijft achter

De verhoging van de melkprijs liet lang op zich wachten doordat er nog contracten liepen. Nu gaat het in heel Europa snel. De gemiddelde berekende voorschotprijzen waren €30,66 per 100 kg melk in juli 2007. Vergeleken met juli 2006 is dit een stijging van €3,60. Deze prijs is exclusief btw, met seizoensheffingen en -toeslagen bij een jaarlijkse levering van 5 ton met 4,2 % vet en 3,4 % eiwit. Deze melkprijsberekening is becijferd door PZ in opdracht van LTO.
Vooral de hogere kaasprijzen maken prijsstijgingen over de hele linie mogelijk.
Opvallend is dat Friesland Foods achterblijft in de melkprijsstijging in vergelijking met haar indexondernemingen. De coöperatie moet de voorschotprijs dus nog flink verhogen om deze achterstand in te lopen. Als de indexondernemingen nog verder stijgen, en daar ziet het wel naar uit, wordt het gat alleen maar groter.
Grootste stijgers zijn nog steeds de Ierse melkverwerkers en het Belgische Milcobel. Deze bedrijven produceren immers veel van de schaarse, dus dure bulkproducten. Nordmilch laat deze maand ook een grote stijging zien van 28 % in vergelijking met juli 2006.
Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse melkveehouders profiteren steeds meer van de zuivelmarkt. De stijgingen zijn respectievelijk 77 en 69 %, omgerekend naar euro’s.
De komende tijd blijkt óf vraaguitval óf een grotere productie de prijsstijgingen een halt gaan toeroepen.

Prognose

Stijging.

Wieja Heida

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  Friesland Food loopt altijd achter de muziek aan!!!

 • no-profile-image

  Heidi Rheiter

  friesland foods denkt dat ze alles in de macht hebben maar het ze moeten oppassen dat de groote boeren de kop niet bij elkaar steken en naar Duitsland gaan
  die willen namelijk wel een goeie melkprijs geven................
  Dus maak die prijs maar hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.