Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een dagje SPACE

We hebben ons jaarlijks uitje gehad: een bezoekje aan de Space. Genieten van koeien en wegdromen bij machines. En natuurlijk de relaties onderhouden.

Elk jaar wordt in Rennes één van de grootste veehouderijbeurzen van Europa gehouden, de SPACE. In 4 dagen komen er meer dan 100.000 bezoekers. Alle sectoren zijn vertegenwoordigd op deze beurs, met de nadruk op de rundvee- en de varkenshouderij. Vorig jaar zijn we niet geweest en dat voelde toch niet goed. De SPACE is de hoogmis voor de Bretonse veehouderij. De opening werd verricht door Sarkozy, de president van Frankrijk. De volgende dag was het de beurt aan Borloo, de minister voor milieu. Nadat hij in ongenade was gevallen, werd hij voor ‘straf’ op dit ministerie gezet. Hij is nu bezig met een politieke comeback. De landbouw is in Frankrijk nog altijd een politieke machtsfactor van belang.

Zoals de meeste mensen gingen wij niet om iets te kopen, maar vooral om nieuwe ontwikkelingen te bekijken en mensen te ontmoeten. Het is een bonte mozaïek van gelikte stands met mannen strak in het pak en hostesses op hun paasbest. Daar tussendoor schuifelen duizenden boeren en boerinnen in vrijetijdskleding. Want behalve informatief is de SPACE toch vooral een dagje uit. Bij elke stand waar we een bekende tegenkomen, krijgen we iets te drinken aangeboden. Wie niet uitkijkt, is al voor de middag dronken. Er zijn veel Nederlandse standhouders, en het is altijd leuk om even met ‘thuis’ te praten.

Tegelijkertijd worden er rundveeshows gehouden voor de belangrijkste rassen. De Holstein-show is van een ongekend hoog niveau. Naast de individuele keuringen zijn er ook competities tussen de regio’s Bretagne, Normandië en Pays de la Loire. Daarbinnen is er nog de strijd tussen de departementen: wie gaat er met de meeste rubriekwinnaars naar huis. De sfeer bij de koeien is prachtig. Allemaal gepassioneerde veefokkers die aan een sporttoernooi meedoen en druk bezig zijn om hun koe tiptop te krijgen. Op de tribunes hangt een sfeer als bij een voetbalwedstrijd, met knallende muziek en een daverend applaus bij elke rubriekwinnaar.

Wie geen koeien wil zien, kan buiten op het terrein wegdromen bij de machines. Hier is het al net zoals bij de koeien: hoe groter hoe mooier. Echt nieuwe dingen waren er niet. Het thema dit jaar was ‘landbouw en energie’. De stands die mestvergistinginstallaties aanprezen, hadden weinig bezoekers. De vier melkrobots die gepresenteerd werden trokken veel meer belangstelling; niet bepaald energiezuinig. Wij waren tevergeefs op zoek naar een systeem voor warmteterugwinning uit melk. Kennelijk is de energieprijs hier nog niet hoog genoeg.

Nog leuk om te vermelden: ons departement haalde de meeste rubrieken binnen en leverde de algemeen kampioen. We kunnen er weer een jaartje tegen.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Verhoef

    Inderdaad space a Rennes is voor ons bijna elk jaar een dagje uit, sinds 1992.

Of registreer je om te kunnen reageren.