Rundveehouderij

Achtergrond

Duur voer, Broutards goedkoper

Uitgezonderd dieren met topkwaliteit zijn Franse broutards goedkoper geworden. Oorzaak van de prijsdaling is afnemende vraag doordat het voer duur is. Het is voor mesters minder interessant om deze dieren af te mesten.
De lagere vraag valt ook nog eens in een periode met een groot aanbod, vanwege het hoogseizoen in afkalven. Samen met de gedaalde vraag zorgt dit voor een prijsdaling.
Blauwtong dreigt echter wel de handel in broutards te gaan verstoren. In Frankrijk zijn al enkele gebieden op slot gedaan als gevolg van blauwtong. Hierdoor neemt het aanbod af. Mogelijk dat op korte termijn daarom toch een prijsstijging gaat plaatsvinden.
De vleesprijs daarentegen zal waarschijnlijk wel stijgen. Dit omdat het aanbod afneemt.

Prognose

Daling als blauwtong meevalt, anders stijging.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.