Rundveehouderij

Achtergrond

De groeiboer als hedendaagse held

Bij een studiereis aan Portugal mogen de grote zeevaarders niet ontbreken. Maar voor mij zijn deboeren die we ontmoeten toch echt de hedendaagse helden.

‘Vasco da Gama vertrok vanuit dit punt met zijn vloot, in 1497, om de vaarroute naar India te ontdekken. Hendrik de Zeevaarder was een andere ontdekkingsreiziger...’ De ontdekkingen en veroveringen van de 15de- en 16de-eeuwse zeehelden worden prachtig uit de doeken gedaan. We zijn in Belém, het oudste stukje van Lissabon, vanwaar de vloten hun gevaarlijke reizen begonnen. Het prachtige Klooster van Jeronimos rijst voor ons op.

Het publiek van 53 Nederlandse boeren luistert geïnteresseerd. Ze zijn op studiereis in Portugal met De Heus Voeders. Haije Dijkstra van De Heus organiseert al vele jaren agrarische studiereizen. Dit jaar is de bestemming Portugal: in totaal driemaal dit jaar komt een groep van ruim 50 boeren, meest echtparen, naar Portugal. Op maandagochtend vliegen ze binnen, zaterdagmiddag vertrekken ze weer. Ik heb het programma voorbereid en ga mee als reisgids.

Vooral de eerste dagen laat het programma amper ontspanning toe. In zes dagen bezoeken we acht landbouwbedrijven, leggen we ruim 1.000 km af, bezoeken we de steden Lissabon, Porto en Évora uitgebreid, en bekijken we verschillende toeristische bezienswaardigheden. Dagelijks zitten we stipt om 7 uur aan het ontbijt. Pas op vrijdagmiddag is er even tijd voor ontspanning aan zee. We hebben dan ook veel gezien. Ik maak de balans op. We hebben drie melkveebedrijven bezocht, waarvan twee met koeien en één met geiten, een varkensbedrijf, een akkerbouwer/loonwerker, een gemengd biologisch veebedrijf, een typisch Portugees bedrijf met kurk, vleesvee en wijn, en een wijnbouwer voor de Port-wijnen in het noorden. Op deze laatste dag, zaterdag, staat Lissabon op het programma, waarbij de geschiedenis behandeld wordt aan de hand van monumenten ter nagedachtenis aan de ontdekkingsreizigers.

Als ik zo de gesprekken eens overdenk, geloof ik toch dat per saldo de hedendaagse helden, de boeren, op grotere belangstelling kunnen rekenen dan ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Het toerisme, de historie, het is mooi meegenomen, maar het gáát om de boerenbedrijven. Zoals bijvoorbeeld het bedrijf van Imke en Elly Heida, die op indrukwekkende wijze een groei naar 1.300 melkkoeien realiseren op Bracamonte. Of familie Sousa Cunhal, die pioniert met biologisch veehouden en zelf een marktkanaal ontwikkelde. Daarbij vergeleken is een vaarroute naar India toch ook wat stoffig, of niet soms?

« vorige | volgende »

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001863D01
  • GXDOWNLOADS-BOE001863D02
  • GXDOWNLOADS-BOE001863D03

Of registreer je om te kunnen reageren.