Rundveehouderij

Achtergrond 189 x bekeken

Daling van de zuivelnoteringen

Vier van de vijf Officiële Nederlandse Zuivelnoteringen daalden afgelopen week. Alleen de notering voor verse boter bleef gelijk. Grootste daler is weipoeder met €9 naar €79 per 100 kg. Vorig jaar lag in dezelfde week de prijs op €81. De laagst genoteerde prijs was vorig jaar €58 in week 24. Mager melkpoeder is bijvoorbeeld al sinds begin 2006 aan het stijgen. De prijs was toen €194 en steeg naar €383, maar daalde vorige week met €8.
Prijzen voor melkpoeder lijken nu te stabiliseren. Alleen voor boter lijkt een verdere stijging mogelijk. Vraag en aanbod hiervan zijn namelijk nog niet in evenwicht.
De stijging van de kaasprijs liet langer op zich wachten. Doordat een aantal Europese kaasproducenten naar de duurdere bulkproducten overschakelden, is het aanbod van kaas afgenomen. Mede door een grotere vraag stijgen de kaasprijzen nu fors. Veel Nederlandse verwerkers zijn afhankelijk van kaas. De melkprijzen blijven dus voorlopig stijgen, ondanks de daling van de prijzen voor de bulkproducten van vorige week.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.