Rundveehouderij

Achtergrond

Boer wil snel en veel

Duitse en Deense boeren lopen weg. Dat moet bestuurders wakker schudden

Zuivelonderneming Arla verloor de afgelopen maanden zo’n 7 procent, dat is 300 miljoen kilo, van haar Deense melkplas. Nordmilch in Duitsland verloor honderden miljoenen kilo’s aan opkopers en andere verwerkers. De opstappers beurden van het ene op het andere moment enkele centen per liter meer.

Bij Campina Duitsland stapte afgelopen zomer een kwart van de leden op, ontevreden als ze waren over hun zomerprijs. De overstap leverde ook hen direct 8 cent per kilo extra op. Dat straks de wintertoeslag het grote verschil uitvlakt en er in maart weer een (boven)gemiddelde melkprijs over zal blijven, kon de Duitse Campina-opstappers niet tegenhouden. De korte termijn wint het van de lange termijn.

Ook in Nederland krijgt de onrust voet aan de grond. Bij het Productschap Zuivel hebben zich 14 nieuwe melkhandelaren/-opkopers gemeld. Op een informatiebijeenkomst van Lyempf in Kampen werd gerekend op 250 boeren en kwamen er 500 opdagen.
Die onrust moet overslaan op de boerenbestuurders van de grote Nederlandse zuivelcoöperaties. Laat ze maar eens nagaan hoe ze de komende jaren in willen en aan wie ze zich willen spiegelen. Is een index met daarin Arla en Nordmilch nog wel op zijn plaats? Moeten standpunten over quantumtoeslagen niet op de schop?

Boeren wachten op bevredigende antwoorden van hun bestuurders. Die moeten beseffen dat hun leden in de stemming zijn voor veel en snel; ze willen actie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.