Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Weg bij Arla?

Wat moeten we nou? Ik twijfel. Zeggen we op bij Arla Foods en gaan we leveren in Duitsland, of blijven we waar we zijn en gaan we voor het zekere?

Ook in Denemarken stormt het in melkland. We hebben nu 22,8 kroon per 100 liter (ruim €3) bovenop de basisprijs gekregen. Maar dat is niet genoeg! Arla belooft in de herfst op 260 kroon per 100 liter (€34,8) te zitten en op 285 kroon (€35 euro) in oktober. Maar dat is nog lang niet de €40 of hoger waar iedereen het over heeft. En die €40 wordt echt betaald, op de spotmarkt zelfs nog meer.

Lastig. Lastig. Lastig. Elke cent meer voor een liter melk is voor ons jaarlijks €32.000 meer in de knip. Maar risico’s nemen met zo’n belangrijke inkomstenbron, daar houd ik niet van. Toch kriebelt het en niet alleen om het geld.

Logge coöperaties

Melk wordt weer op waarde geschat. Ze vragen om ons product. ‘De markt’ is erg krachtig, simpel en duidelijk. En als Arla-lid, of überhaupt als coöperatielid, heb je nooit echt die kansen en gevaren gevoeld.

Was dat niet ook net de bedoeling? Om samen via de coöperatie marktmacht te creëren? En ik moet zeggen dat is gelukt, want zelfs de positieve uitwassen van de markt worden netjes weggepoetst tot langzame stijgingen.

Zo werkt het nu eenmaal met deze grote, logge coöperaties. Ze beperken risico’s zo veel mogelijk (denk aan het toetjes-verhaal) en beteugelen ze via contracten. Maar daar hebben ze nu juist last van, ze kunnen niet inspelen op de snelle marktveranderingen.

Coöperatie niet hoogste prijs

Nu is het de tijd van vraag in de markt en dat is de afgelopen 30 jaar bijna niet voorgekomen. Dus is het logisch dat er groeperingen, clubjes en leveranciersverenigingen ontstaan. En dat is goed, want die nemen de arrogantie van de coöperaties weg. Deze moeten hun doelen aanpassen aan deze nieuwe markt, want hun eigenaren kunnen nu meer verdienen door gewoon ergens anders te leveren en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

« vorige | volgende »

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim de graaf

  hallol alemaal gaat naar je zijn en zijn al julli met mais aan het in kuilen het mail gaat nu weervan af 14uur dus naar frea en herman voor het ardes groeten alie en wim

 • no-profile-image

  jeroen

  Wat met de gevaren?
  Wat als er mkz uitbreekt of iets dergelijks. Wat gebeurd er dan? Arla heeft plicht om jou melk wel op te halen, maar de boete? En wat is de melkprijs incl btw, toeslagen. Met de prijs die Arla(met zin) in januari bied is het overgaan misschien nog moeilijker.
  Wat is wijsheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.