Rundveehouderij

Achtergrond

Verder na zomerstop

Het schiet mooi op na de zomerstop. Van buiten is de stal nu nagenoeg klaar, nu de juiste stalgordijnen zijn nageleverd en gemonteerd. Ook heeft Wopereis de voerhekken bijgewerkt.

Zelfs terwijl ik op vakantie was, lag de stalbouw niet helemaal stil. Peter wist mijn broers op een zaterdag te mobiliseren om alvast de strogang van een klinkervloer te voorzien. Daags na mijn terugkeer in Nederland is het dan ook direct beton draaien voor een stevige rand die de klinkers opsluit.

Verder met de deuren

Dat is snel gedaan. De volgende uitdaging zijn de deuren. Peter heeft de frames geschilderd en ook de platen zijn inmiddels gearriveerd, dus we kunnen aan de slag. Er zijn er vier van 3 meter breed en twee van 4 meter. Om er even in te komen beginnen we maar met een van 3 meter.

Ook hier blijkt weer dat het eerste exemplaar de meeste tijd kost. Het is passen en meten om de eerste plaat zo vast te schroeven dat deze zowel in de hoogte als de breedte precies goed zit. Eerst maar eens één hoek vastzetten en kijken hoe we uitkomen.

De deur ligt ons in de weg, dus dragen we die ‘even’ naar buiten. Met platen is die zo zwaar dat ie nauwelijks te hanteren is met twee man.

Tegenvaller is dat het beplaten van iedere deur ongeveer een uur vergt. We werken stevig door, want ’s avonds hebben we een aantal buren en kennissen geregeld die helpen ze te plaatsen. Als om 8 uur zeven man arriveren, zijn we dan ook net klaar. Ook nu eerst maar eens een kleine deur in de rail hangen.

Platen beschadigd

Het lijkt ons het makkelijkst de bevestigingsbouten in de deur te schroeven, en die in de gleuf van de rollers te schuiven. Met vereende kracht blijkt het hijsen van de deur best goed te lukken. Alleen raakt de bovenkant van de deur de overstek van de damwandplaten van de topgevel. Die raken helaas wat beschadigd, en het lukt niet de bevestiging op de plek te krijgen.

Dan maar de bouten in de rollers en de deur er van onderaf in schuiven. Zo lukt het wel. Binnen een uur hangen alle deuren in de rails. Nu die gapende gaten in de kopgevels af te sluiten zijn, lijkt het project ineens een stuk verder gevorderd.

Meer foto’s van de stalbouw»

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.