Rundveehouderij

Achtergrond

Slot in de verkoop

Een deel van de grond in het voormalige Oost-Duitsland is nog steeds in handen van de staat. Gezinnen krijgen soms de voorkeur bij verkoop ervan.

Tijdens de DDR-jaren waren particulieren ‘vrijwillig verplicht’ om hun agrarisch bezit, dus ook de grond, aan de overheid af te staan. Na de val van de Muur is de Bodenverwertungs- und -Verwaltungs GmbH in het leven geroepen. Deze BVVG probeert alle oud-eigenaren te achterhalen. Mensen konden daarmee hun grond terug verwerven. Niet bij alle grond is dat gelukt. De BVVG heeft nog steeds vele hectares in de nieuwe bondslanden in hun bezit.

Tijdens mijn werk, maar ook bij ons eigen bedrijf, heb ik regelmatig met de BVVG te maken. De BVVG is bij veel bedrijven een verpachtende partij. Ze is bezig om steeds meer land af te stoten. De pachter krijgt in de meeste gevallen als eerste de kans om te kopen.

Zo ben ik druk geweest met een landgoed, een prachtig slot met rondom 400 hectare eigendomsland. De BVVG was hierbij de verkopende partij en verkoopt per inschrijving. Dit levert voor het gezin dat ik begeleid een hoop onzekerheid op. Je weet nooit wat een gek ervoor geeft.

Het gezin baseert zijn bod op wat het er voor over heeft en wat financieel haalbaar is. Het is een droom om op deze plek te gaan boeren en te gaan leven. Van harte hoop ik dat deze droom uitkomt en daarom heb ik mijn uiterste best gedaan om ze te helpen.

Persoonlijk hebben wij het bod afgegeven. Daarbij hoopten we erop dat de familie met vier kinderen in de smaak zou vallen bij de BVVG. Het geboorteaantal in Duitsland is laag en het aantal kinderen loopt op het platteland hard terug.

Onze strategie lijkt te werken, als wij de volgende dag een telefoontje krijgen. Er is hoger geboden, maar doordat onze klant goede plannen heeft met het geheel en de enige agrariër is, geven ze ons nog een kans. Je moet er maar vanuit gaan dat ze de waarheid spreken. Van transparantie is hier geen sprake.

Samen met mijn klant hebben we besloten nog te verhogen. Daarna is het weer afwachten. Voor de familie een spannende tijd. Zal hun droom uitkomen...?

« vorige | volgende »

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.