Rundveehouderij

Achtergrond

Prijzen melkvee tot €1.400

De veehandelsvereniging Doetinchem heeft de noteringen voor melkvee en vaarzen opnieuw met €25 verhoogd. De prijs voor eerste kwaliteit melkkoeien ligt hierdoor op €1.075 tot €1.250. Vaarzen voor de binnenlandse handel noteren €800 tot €1.050.

Handelaren geven echter aan dat in het veld hogere prijzen worden betaald. De prijzen voor melkkoeien lopen op tot €1.400 voor de betere koeien. Voor drachtige vaarzen worden bedragen tussen de €1.200 en €1.400 neergeteld. De hogere prijzen in het veld worden ook ingegeven door de import uit Duitsland. Voor vaarzen wordt op Duitse veilingen gemiddeld vlot €1.600 tot €1.700 neergeteld.

Het zeer beperkte aanbod is de oorzaak van de stijgende veeprijzen. Vorig jaar rond deze tijd was er nog redelijk wat handel in veestapels van stoppers. Momenteel stopt er vrijwel geen enkele veehouder meer met zijn bedrijf. Potentiële stoppers die dit jaar nog op een hogere quotumprijs gokten, melken nu gewoon door. Dit zijn veelal 45-plussers. Naast de gedaalde quotumprijs speelt ook de stijgende melkprijs een rol in de beslissing toch nog een paar jaar door te gaan.

Prognose

Verdere prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.