Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Praktikanten? Medewerkers!

Met een nieuw bedrijf met 350 koeien weet je vooraf dat je personeel moet hebben. In Denemarken zijn dat vaak Oekraiense stagiaires.

Wij wilden de uitdaging van het leiding-geven proeven, daarom zijn we ge-emigreerd. Als je ouder wordt wil je niet altijd blijven beulen
maar ook langzaam meer verantwoordelijkheid en uitdaging. Voor ons was het bij de emigratie in 2006 dus niet de vraag of we vreemd personeel wilden, maar wát voor personeel voor een bedrijf met 350 koeien. Daar hebben we niet lang over gedacht, want toen we het bedrijf overnamen werkten er 3 medewerkers in de stal. Die jongens hebben ons beregoed geholpen. Niet dat ze veel verstand van koeien en machines hadden. Maar ze wisten wel wat er moest gebeuren, wanneer en hoe.

De eerste dagen hebben we alleen maar gekeken en alles op ons in laten werken. Het voeren hebben we van ze geleerd, net als het melken in de 36 stands carrousel. Vaak zagen we ze rijden en zeiden tegen elkaar: “wat gaan ze nu weer doen”. Nou, spontaan de kalverstal afmesten bijvoorbeel. Gelukkig is er na 16 maanden ontzettend veel veranderd en hebben wij nu de leiding, maar ik zal die eerste dagen niet vergeten.

Oekraiense stagiaires

Wij werken met Oekraïense praktikanten. Jongens of meiden die in de Oekraïne studeren en in het buitenland ervaring opdoen. Ze blijven 18 maand. Wij hebben ze leren kennen als hardwerkende, serieuze en soms ook leergierige mensen. Ze vinden geld erg belangrijk en dat snap je als je een keer in de Oekraïne bent geweest. Ze zijn goedkoper, omdat ze blanco zijn als ze bij ons komen. Wij leren ze een kunstje en verwachten niet dat ze veel verstand van koeien hebben.

We behandelen ze wel als volwaardige medewerkers. Daar moeten ze erg aan wennen. Als je vraagt wat ze van iets vinden, durven ze eerst niet wat te zeggen. We controleren ze wel meer als je met Deense of Hollandse werkers zou doen. Toch worden ze niet te gemakkelijk of laks, ook niet als ze een jaar lang 5 uur per dag melken. Ze vinden het wel moeilijk om hun systeem te veranderen. Vaak helpt het niet om er over te praten zoals wij gewend zijn. Dus zeggen we gewoon dat het moet, dan doen ze het gewoon. Al met al een goede oplossing voor ons bedrijf.

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  ZIjn jullie nog steeds ecologisch? Dat was de vorige eigenaar wel.
  Aantekening, ze verdienen wel minder, maar ze betalen ook maar 8% belasting, dus netto, weinig verschil.

 • no-profile-image

  freek

  350 koeien dat kan je met 2 personen toch aan

 • no-profile-image

  Wilma Garritsen

  Als reactie op het eerste bericht van Jeroen: wij zijn niet ecologisch. In december 2005 is de vergunning voor ecologisch 'gestopt' door problemen. Bij onze aankoop was het dus niet meer officieel ecologisch, maar het voer, de grond en het vee waren dat wel.

  Die 8% belasting klopt, maar dat geldt niet voor alle praktikanten. Er wordt bij de belastingkantoren nogal verschillend (en wij denken onterecht) op gereageerd. Wij hebben nu 1 praktikant uit de Oekraine, welke volop belasting betaald en niet alleen 8%. Meerdere bezoeken aan het belastingkantoor hebben geen verandering gebracht.

  En als reactie op het 2e bericht van Freek: dit bedrijf is nu niet met 2 personen te managen. Door de huidige situatie op het bedrijf zijn er al 3 personen nodig voor voeren en melken. En dan heb je het nog niet eens over alle andere dagelijkse, wekelijkse en ongeplande (vandaag inkuilen en dus bijrijden) werkzaamheden en organisatorische zaken.

  Met vriendelijke groet,
  Wilma (vriendin van de schrijver van het artikel)

 • no-profile-image

  jeroen

  Wilma,
  Het is een mooi bedrijf, heb het toen gezien, met een erfa avond.
  350 koeien met 2 man is niet snel te doen. Wij hebben wat meer dan 1200 koeien en zijn met 10 man en dat is het nog hard aanpoten.
  8% regeling is alleen voor studenten in het eerst jaar (meende tot 18 mnd), daarnaar moeten ze volgens deens loon worden betaald en dat gaat hun belasting ook omhoog.

 • no-profile-image

  J. de Groot

  Telkens weer valt het me op dat weinigen zich bewust zijn van het verschil tussen een stagiair en een stagiaire.

 • no-profile-image

  jeroen

  J. de Groot,

  Stagiar (e) in Denemarken is vaak niks meer dan een medewerker. Met de kleine beperking van uren (vooral onder de deense stagiar (E)).
  Landbouwschool is heel anders hier.
  En voor de stagiar (E) uit ukraine heeft die naam voordeel in belasting en daardoor aanbod van werk voor deze groep, omdat ze goedkoop zijn (maar uit eindelijk netto wel veel over houden).

 • no-profile-image

  Peter Schrijver

  Hallo, J. de Groot ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt met je opmerking. Dus ik kan hier niet op reageren.
  Hallo Jeroen, Ik ben erg benieuwd wie jij bent en waar jij boert en onderneemt in DK. Werken jullie ook met praktikanten? enz. enz.
  Hallo Freek, Waar ligt Wairio? Ik denk dat het onmogelijk is om 350 koeien met 2 man te doen. Vaak wordt vergeten dat je met medewerkers niet meer de efficientie van bijv. 2 ondernemers haalt ze werken immers maar 40 uur en hebben (bijna) nooit de drive die je zelf hebt. Daarbij werken wij dus met ongeschoold personeel. Ook is het risico dat er eentje ziek wordt of gewoon heimwee krijgt groot. Dus hebben wij er liever 1 teveel dan te weinig. Bovendien (daar schrijf ik nog wel een keer over) is rond de 350 koeien wat effiecientie en personeel betreft een rare grootte. Zeg maar te klein en te groot.
  Met vriendelijke Groeten,
  Peter Schrijver.

 • no-profile-image

  jeroen

  Ik zit in noord-denemarken.
  Wij gebruiken 1 a 2 studenten,maar dan deense. Voor de rest full-time Denen of Nederlanders, die het werk moeten klaren.

  Voor de vergelijking.
  naar 18 maanden, moet zo praktikant weer terug, tenzijn je hem richting deens loon gaat betalen. Dan moet ie op de internationale landbouwschool komen (iedergeval een afdeling daarvan voor 6 maanden praktijk.theorie). En dan mag ie dus langer blijven, maar kan je misschein van de start beter meer betalen, met iemand die ervaring heeft. Maar die keuze is altijd lastig vooral met verschil tussen lonen van de twee mogelijkheden. (waarbij voor de andere lezers dus wel opgemerkt moet worden, dat praktikant van ukrainie, maar 8% belasting betaald)

  Ik vul mij mailadres elke keer wel in, maar blijkbaar kan je er verders niks mee

 • no-profile-image

  s

  Lekker goedkoop en lekker veel klagen is zeker uw motto! Als het er bij u met de paplepel is ingegoten wil het niet zeggen dat een ander dat ook zomaar kan. En ja....Denen zijn nou eenmaal anders....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.