Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Portugezen bouwen voor een prikkie

Wij hebben onze stal in Ermidas Sado volledig door Portugese bedrijven laten bouwen. Onze planning was om de bouw in principe in 3 maanden klaar te hebben. Volgens velen zou dit niet gaan lukken.

Het was voor de aannemer de eerste stal die hij ging plaatsen en men wist dus niet zo goed wat nu precies de bedoeling was. Nu is mijn man met de uitvoerder naar een ander melkveebedrijf gegaan, zodat de uitvoerder in ieder geval een idee had wat er moest komen.

We hebben onze ogen uitgekeken. De fundering bestaat eigenlijk alleen uit betonnen voeten en dwarsbalken. De bekisting werd ter plekke op de bouw gemaakt van houten planken. Wat een werk, als je nagaat dat er voor iedere voet, dwarsbalk, muurtjes opnieuw gezaagd en getimmerd moet worden. Er zijn heel wat hout en kilo’s spijkers gebruikt.

Maar iedere spijker die weer uit de plank werd gehaald werd opgeraapt en in een doos gedaan. Oud ijzer is momenteel toch nog wel wat waard en zo konden de bouwvakkers een beetje geld verdienen.

Bouwvakkers voor €4,50 per uur

De jongens hier maken lange dagen, maandags tot en met vrijdags beginnen ze om kwart voor 8 's ochtends en gaan 's avonds om half 7 weer naar huis. Op zaterdag zijn ze er om kwart voor 8 en gaan ze om half 5 naar huis.

Ze móeten hier wel 6 dagen werken, anders komen ze niet rond. Het minimumloon ligt hier op €400 per maand. De jongens van onze aannemer verdienen €4,50 gemiddeld per uur. De uitvoerder het meest en de loopjongens aardig wat minder. Voor een loodgieter of elektricien betaal je hier ongeveer €15 per uur.

Schaften doen ze tussen de middag, dan hebben ze echt een uur pauze. Tijdens het werk wordt hier rustig bier en wijn gedronken. Sommige jongens begonnen om 10 uur al met hun eerste slok wijn en drinken de hele dag door. Maar ze doen hun werk prima. Het kan zelfs hier zo zijn dat je in een restaurant zit en dat ook rustig politieagenten in functie een biertje of wijntje drinken. In Nederland gebeurt dat echt niet.

Mijn man hielp de hele dag op de bouw; dingen uitleggen, uitzetten, meten. En inderdaad na 3 maanden was de aannemer klaar. De stal is zo geworden als de planning was. Hij loopt af waar het moet en is recht waar hij recht moet zijn.

« vorige |

Foto

Joyce Luft

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berthie

  Wij moeten nog beginnen met een verbouwing, maar voor een uurtarief als bij julli krijgt men hier nog geen beunhaas. Jullie stal ziet er zeer goed uit nu nog het benodigde vee.

 • no-profile-image

  lenie

  wij willen ook wel een stal maar ik heb mijn tuin niet groot genoeg dag Hans en Joyce

 • no-profile-image

  lenie

  wij willen ook wel een stal maar ik heb mijn tuin niet groot genoeg dag Hans en Joyce

 • no-profile-image

  Joyce

  haha wij hoeven geen bouwvakkers meer. nou ga ik nog even de andere stukjes weer lezen...

  groetjes joyce

 • no-profile-image

  Michiel Bulcke

  Hallo,
  Ik lees graag jou verhaal, want ikzelf werk voor een bouwbedrijf , we zijn actief in het bouwen van mestputten in gewapend beton. Reeds een tiental jaar zijn we actief in Frankrijk, daardoor boeit jou verhaal mij wel. Ons bedrijf maakt ook roosters in beton. Ooit werden er reeds geleverd in Portugal. Ik vraag me af of er betonnen roosters te vinden zijn in Portugal ?? Ik denk dat met dergelijke lage lonen onze produkten toch een heel stuk duurder moeten zijn.

  Met vriendelijke groeten,
  Michiel

 • no-profile-image

  Mazinus van Dijk

  Hallo Joyce, Leuk jou verhalen. Ik begrijp uit jou verhalen dat Portugezen trouwe werkers zijn die niet de kantjes eraf lopen. Ik zit te springen om een paar ervaren handige vaklieden die de kunst verstaan om machines te bouwen. Ik bedoel mensen (constructie-bankwerkers) die constructie's van landbouw machines kunnen maken. Lassen, knippen, buigen en natuurlijk meedenken. Hoe kom ik in aanraking met de mensen die bij ons willen komen werken. Woor woonruimte kan gezorgd worden. Heb jij een goede tip of ken jij er een paar? Kijk eens op onze site <> Joyce, alvast bedankt en blijf schrijven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.