Rundveehouderij

Achtergrond

Oost-Duitse boer hobbyt in Nederland

Het voordeel van emigreren naar Duitsland is dat het dicht bij Nederland is. Het is daardoor makkelijk om contact met vrienden en familie te houden.

Duitsland is dichtbij, daardoor kun je makkelijk contact onderhouden. Niet iedereen die in het buitenland is gaan wonen heeft daar evenveel behoefte aan, maar wij maken er dankbaar gebruik van. Doordat we regelmatig mensen in Nederland opzoeken, komen ze ook ieder jaar even bij ons kijken. Voor onze weekendjes naar Nederland hebben wij een zomerhuisje op een recreatiepark in Drenthe. Hierdoor hoef je niet bij anderen ‘over de vloer’ en heb je veel vrijheid.

In Duitsland hebben we ook onze sociale contacten. We hebben Duitse vrienden in het dorp waar we ook regelmatig mee gaan stappen of gewoon even langs gaan. Ook gaan we naar popconcerten en barbecuen we bij elkaar. Ik neem zelfs een Duitse vriendin mee naar Nederland voor een weekendje Hollandse Gemütlichkeit. Ze verstaat inmiddels een aardig woordje Nederlands en begrijpt onze cultuur.

Naar de bakker en Hema

Afgelopen weekend zijn we weer naar Nederland geweest. Op vrijdagavond vertrekken we laat en komen om 1 uur ’s nachts bij het huisje aan. Op zaterdag gaan we lekker de stad in. We gaan naar de Hema en doen boodschappen. Vooral brood wordt volop ingeladen. Het Duitse brood daar zijn we nog steeds niet aan gewend.

Mijn ouders zijn ‘hobbyboer’. Het was mooi weer dit weekend en daardoor werd er gehooid. Bij een hobbyboer gaat dit nog op nostalgische wijze. De Oost-Duitse koeienboer hobbyt even mee en gezamenlijk zorgen we dat het hooi droog binnenkomt. Net op tijd, een uur later barst de regen los. Na een met zorg bereidde maaltijd van mijn moeder stappen we weer in de auto. Het is 4 uur rijden. We zijn moe, maar wisselen elkaar af. Daardoor is het goed te doen. Om 12 uur ’s nachts komen we weer in Wiebendorf aan. Daar hebben we meteen te maken met een afkalving die goed afloopt. Tevreden rollen we in bed. Op maandag begint de hectiek weer.

Foto

Janneke van de Wal

Of registreer je om te kunnen reageren.