Rundveehouderij

Achtergrond

Ontsmetting

Op de Veluwe zitten mensen in de rats wegens MKZ in Engeland.

MKZ houdt de veehouderij weer in zijn greep. Dinsdag 7 augustus lijkt het erop dat het weer flink fout gaat met MKZ in Engeland. Op de Veluwe zitten veel veehouders in de rats. Dat blijkt uit e-mails naar Boerderij.nl en gesprekken. Rond Kootwijkerbroek is MKZ nog steeds een open wond. In de entdriehoek kijken veehouders die de ruimingen in 2001 meemaakten continu naar de nieuwsberichten op de landbouwsites.

Iedereen is even superalert. Bedrijf op slot, de rode linten komen weer van zolder en de I & R wordt nageplozen uit angst voor kortingen bij mogelijke ruimingen. Die alertheid zal verdwijnen, dat zie je bij elke crisis. Dat is vaak het moment dat een ziekte toeslaat. Zo ging het in 1997 bij de varkenspest die al een hele tijd in Paderborn rondging, zo was het ook met MKZ in 2001. Een maand na de eerste uitbraken was er ineens de uitbraak in Nederland.

Die uitbraken zijn keer op keer terug te voeren op transport van dieren of gebrekkige reiniging en ontsmetting (R & O). Nu het in Engeland brandt, geldt weer een plicht tot dubbele R & O voor vrachtwagens die uit Engeland terugkeren.

Iedereen vindt dat een goede zaak. Maar waarom geldt die verplichting alleen in ‘oorlogstijd’? Vanwege de kosten, want een extra ontsmetting kost E15 voor gebruik van de wasplaats. Reken eenzelfde bedrag aan extra kilometers en een half uur werk voor de chauffeur. Dat kost de hele sector dus miljoenen per jaar extra. Toch is te overwegen die dubbele R & O standaard te maken. Want virussen zijn er niet alleen nu in Engeland, maar continu in elk landwaar we vee heenbrengen of vandaan halen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.