Rundveehouderij

Achtergrond

O-Man bovenaan stierindex

Elke fokkerijorganisatie heeft zijn eigen toppers bij de fokwaarden voor stieren, berekend volgens Interbull. Boerderij toont ze per organisatie.

Drie keer per jaar publiceert NVO de fokwaarden voor stieren in Nederland. De fokwaarden zijn geschat volgens de aanbevelingen van Interbull. Op 13 augustus zijn er nieuwe lijsten verschenen. Elke fokkerijorganisatie heeft zijn eigen toppers.

O-Man koploper

WWS-stier O-Man is lijstaanvoerder. De stier kreeg er 25 punten NVI bij, wat zijn totaal op 370 brengt. De lijsten zijn, uitgezonderd de vleesindexpublicatie, gesorteerd op NVI. Vanaf februari 2007 is deze totaalindex de vervanger van de DPS.
O-Man heeft inmiddels 262 dochters in zijn Nederlandse productie-index. Op basis van zijn toonaangevende resultaten wereldwijd, zal de stier de komende jaren een stempel gaan drukken op de fokkerij. Door de grote vraag is zijn sperma beperkt beschikbaar. Dat brengt de prijs van een rietje op €65 per stuk.
Andere stieren van WWS die het goed doen zijn Jango, Jonk en de outcross stier Aggravation Lawn Boy P-RED.

Gehaltestijging maakt Barnkamper boegbeeld

Barnkamper Support en Heihoeve Delta Spencer zijn de trots van HG in de augustusdraai. Barnkamper Support, de hoogste nieuwkomer van de meidraai, heeft zich gehandhaafd. Op exterieur moest hij iets toegeven, maar hij verbeterde zijn gehaltevererving, wat meer kilogrammen vet en eiwit opleverde. In totaal steeg zijn Inet met 6 euro.
Bij roodbont doet de Massiafamilie weer van zich spreken met Red Spider van de Peul.

Eaton heeft de tijd van zijn leven

Op de website van Koole en Liebregts koste het weinig ruimte om hun succesnummer samen te vatten. ‘It’s Eaton time’ is de kernachtige boodschap daar. De stier kreeg er maar liefst 44 punten bij wat het totaal op 207 NVI brengt.
V Eaton is een Deense Gibbon-zoon uit een Belt-dochter van Delta Esmeralda. Eaton overtuigt vooral door zijn goede fokwaarden voor % eiwit, uier, celgetal, duurzaamheid en persistentie. Zijn zwakke schakel is de dochtervruchtbaarheid.

Jethro hoogste nieuwkomer zwartbont

De nieuwe roodbontstier Gisan Roadie Red brengt Alta Genetics geen windeieren. De in mei gedebuteerde stier stijgt maar liefst 70 punten door en komt op een NVI van 144.
Bij zwartbont heeft Alta met Elagaaster Armstrong AltaJETHRO de hoogste nieuwkomer in de lijst. De melkvererver haalde 177 NVI. Daarnaast komt ook Lucky Mike omhoog.

Proefstier met 500 dochters

Geen spannende ontwikkelingen voor KI Samen bij deze indexdraai. Topper is nog steeds Skalsummer Jorryn, die in de NVI-lijst op de vijfde plek staat. Bijzonder is de prestatie van de populaire Möhoeve Niveau. Deze stier heeft maar liefst 500 dochters aan de melk. Een bijzonder hoog aantal voor een proefstier.

Genes Diffusion scoort met fokstierdochters

Genes Diffusion doet goede zaken met fokstierdochters. Orcival CV haalde een goede score voor productie, gehaltes en exterieur. Daarnaast heeft Genes ook een veelbelovende nieuwkomer; Singelhof Jonkheer.

Roodbont succes

Klein maar dapper, dat straalt van de website van KI Kampen. De KI-organisatie die zegt het kleinste aantal proefstieren te hebben, heeft met meerdere stieren vooruitgang geboekt.
De in mei gedebuteerde Hole in One wist de al hoge score van 111 exterieur nog eens met 2 punten te verhogen. Daarnaast is er winst voor Jongsteins Buckman. Een stijging van 28 punten brengt het totaal naar 179. Geboren uit een sterke Sunny Boy-dochter, fokt Buckman praktische en probleemloze dochters.
Kampen is zelf trotser op de stier die een paar plaatsen lager staat. Pinkenstier Creijland Set Up is de één na hoogste nieuwkomer met 176 punten.
Oogappel bij Kampen is echter roodbont. Red Alert is de naam van de hoogste nieuwkomer in de roodbontgelederen. De pinkenstier en zoon van duurzaamheidstopper Stadel uit een Bev. Nick moeder en een Clara’s Orkan grootmoeder. Red Alert is een stier die hoog eiwit doorgeeft.

En verder…

Met 113 NVI is Hartline Titanic ET de hoogst genoteerde zwartbonte van Semex. Interantionaal is er veel belangstelling voor deze topstier. De komende maanden kan uitgekeken worden naar de Nederlandse resultaten van diverse populaire Lukas- en Mtoto-zonen bij GGI. Bij Veecom staan na de zonen van Mtoto, nu de zonen van de Juror-zoon Ford erg in de belangstelling. En bij ABS Global komen binnenkort de eerste fokstierdochters van de Britse nummer 1 stier Picston Shottle in productie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.