Rundveehouderij

Achtergrond 216 x bekeken

Nuka's brengen minder op

Alle vervoersbeperkingen wegens MKZ zijn eind vorige week opgeheven. In eerste instantie zal dat een iets grotere vraag naar kalveren tot gevolg hebben.

Op veel kalverhouderijen zijn de afgelopen weken minder of geen kalveren opgezet. Die stallen worden eerst volgezet. Na deze week zakt de vraag weer terug naar normaal niveau. Ook al zijn de kalveren behoorlijk goed gevraagd, de integraties zijn niet van plan er meer voor te betalen. Ondanks stijgende opbrengstprijzen wordt er nog steeds op kalfsvlees toegelegd.

Het aanbod van kalveren neemt sinds een week duidelijk toe. De geboortegolf komt nu dus op gang. Tot de tweede helft van september wordt een ruim aanbod van kalveren verwacht. Het vooruitzicht van meer kalveren is voor de integraties reden om in te zetten op een nieuwe prijsdaling. Afgelopen vrijdag gaven verschillende handelaren de verwachting af dat er deze week ingezet wordt op een daling van €25. De praktijk leert echter dat een daling niet met vaart loopt. Realistischer verwachting is circa €10 eraf.

Vanaf deze week is de heropening van de Britse vee- en vleesexport een extra drukkende factor. Door de MKZ staan er momenteel veel kalveren in Engeland te wachten op vervoer. In de eerste week komen er nog niet gelijk grote aantallen, maar met een paar weken komt de export zeker weer op stoom. De Britten willen graag van de kalveren af en zullen daardoor onder de prijzen van het Europese vasteland gaan zitten.

Prognose:

tot €15 lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.