Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Net als James Herriot

Op de Ierse bedrijven is het een rommeltje. Ruines zijn in gebruik als stal. En het werken met de dieren gaat net als in de tv-serie James Herriot.

Ierland is prachtig. Al die heuvels, groen, wegen vol bochten en allemaal heggen langs de wegen: als je achter een tractor zit op de weg zijn er maar weinig kansen om ‘m in te halen!

Links rijden was eng in het begin. Ik denk steeds maar aan de tip die ik van een Ier heb gekregen: ‘Always keep the steering wheel in the middle of the road’ (houd het stuur altijd op het midden van de weg). En dat werkt!

Er zijn hier geen straatnamen. Alles wordt uitgelegd met behulp van landmarks. Bijvoorbeeld: ‘neem de weg naar B, bij de tweede kruising waar je een rode brievenbus ziet, ga daar links, rij door totdat je een wit huis aan je linkerzijde ziet, ga hier het bos in, volg de weg tot het einde. Erg lastig! Vandaag was ik bij allebei de adressen verkeerd gereden maar na rondvragen ben ik er wel gekomen. Een van de boeren was zo lastig te vinden dat we op een bepaald kruispunt hadden afgesproken, waar hij me opwachtte.

De Ieren zijn erg vriendelijk, gemoedelijk en vol grapjes. Maar ook slordig! Op de bedrijven is het echt een rommeltje, ruïnes worden als stalletjes gebruikt, de velden staan vol met planten die er beter niet konden staan, bedrijfskleding: nooit van gehoord! Dat vind ik erg wennen, die slordige manier van werken. Maar ik zie ook dat iedereen hier zo werkt en dat dat dus ook vrij aardig gaat.

Het is af en toe net alsof ik meespeel in de serie van James Herriot. We moesten 17 runderen door een soort fuik drijven om ze daarin vast te zetten, zodat ze getest konden worden op tuberculose. Vader en twee zonen, de koeien opdrijvend… eerst brak er een uit in een wei, vol met metershoge distels, toen eindelijk alles gevangen en getest.

Toen ik wilde gaan, waren de beesten alweer ontsnapt door een poort die niet goed was dicht gedaan en liepen ze de straat op, waarbij een passerende automobilist was gestopt om mee te helpen vangen. Hopeloos!

« vorige | volgende »

Foto

Hanneke Mertens

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sylvie Stuart

  Hallo Hanneke,
  Ik heb je stukjes met veel plezier gelezen en ben best onder de indruk van je werk en hoe je (en het) daar werkt!
  Ik ben momenteel bezig met de MBO opleiding vakbekwaam medewerker dierenverzorging, om daarna voor de opleiding paraveterinair te gaan. Lang niet zo imponerend als dierenarts, maar werken met dieren is altijd m'n droom geweest, en soms loopt het leven anders dan gepland. Maar je bent nooit te laat om het alsnog te proberen! M'n droom is om uiteindelijk in Ierland of Scotland als paraveterinair te mogen werken!!!
  Het enigste wat me erg zorgen baart is dat het echt heel erg moeilijk is om een (goedgekeurde) stageplek te vinden en al die verplichte uren vol te maken.
  Daarnaast ben ik ook geen 18 meer...
  Dus veelal hebben ze liever de jeugd die vanuit school stage moeten lopen.
  De liefde voor de dieren blijft, en hopenlijk wordt m'n droom ooit werkelijkheid.
  Onder tussen blijf ik met veel plezier over je werk lezen!!!!
  Groetjes Sylvie

 • no-profile-image

  Maria Thijssen

  Hoi Hanneke,

  Wat leuk jouw verhalen op deze weblog.
  We zullen ze zeker vaker bezoeken om jouw belevenissen in Ierland een beetje te volgen! Succes!

  Jos en Maria Thijssen

 • no-profile-image

  Noortje

  Hoi Hanneke!
  Leuk om zo je verhalen over je leventje nu in Ierland te volgen. Inderdaad een groot verschil met het hygienische denken waar wij mee "opgevoed" zijn. Ik zal zeker nog vaker even op deze site komen kijken om leuke verhalen te lezen. Veel succes en plezier!
  Groetjes Noortje

Of registreer je om te kunnen reageren.