Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Melkprijzen blijven stijgen

Leerdammer heeft nog steeds de hoogste melkprijs. In juli betaalde de coöperatie €33,92 per 100 kg aan haar melkveehouders. Dit bij een levering van 5 ton melk, inclusief btw, 4,40 % vet en 3,49 % eiwit.
Campina blijft de grootste stijger. De gemiddelde melkprijsstijging over de eerste 7 maanden vergeleken met dezelfde periode van 2006 is €1,10. Hierna volgt Friesland Foods met een verhoging van €0,59. Daarna Cono met een stijging van €0,35. Leerdammer kent een daling van €0,04.

Heffingen en toeslagen

In juli zijn de vier gepresenteerde melkprijzen lastig te vergelijken. Bij Leerdammer en Campina vervalt dan de zomerheffing van €0,90. Dit verklaart onder meer dat voor deze twee ondernemingen de maandelijkse stijging het grootst is. Friesland daarentegen hanteert in juli nog wel een zomerheffing van €2,30. Bij Friesland is deze heffing ook het hoogst. Mede daardoor betaalde Friesland Foods van maart tot en met juli de laagste melkprijs. Cono kent alleen maar een wintertoeslag.
Leerdammer, Friesland Foods en Campina betalen in augustus de herfsttoeslag. Deze zijn respectievelijk €3,90, €3,70 en €3,60. Voor de melkveehouders van Friesland betekent dat dat zij in een maand tijd een verhoging van €6,00 krijgen. Cono begint een maand later met de toeslag. Haar wintertoeslag is €3,25.

In augustus weer stijging

De melkprijs van Friesland Foods is €38,04 in augustus. Dat betekent een verhoging van €2,75 op basis van de stijging van de vet- en eiwitprijs. Ook Cono kondigde een stijging aan voor augustus, naar €31,55. De stijging bij Cono zorgt ervoor dat de onderneming een gemiddelde verhoging realiseert van €0,90 over de eerste 8 maanden van 2007 vergeleken met dezelfde periode van 2006. Bij Friesland Foods wordt die stijging €1,16. Ook Campina meldt in augustus haar melkprijs te verhogen.
De zuivelmarkt is nog steeds postief. De Nederlandse melkprijzen hebben daarom de piek nog niet bereikt.

Wieja Heida

Laatste reacties

 • no-profile-image

  p de boer

  Wat kan ik de maanden eerdat het winter is voor een melkprijs bij U onvangen?

 • no-profile-image

  kamp

  Kunt u voor die prijs mijn melk ook ophalen?

 • no-profile-image

  alexander

  en dan afkomen dat er door de opwarming van de aarde geen winter niet meer is zeker?

Of registreer je om te kunnen reageren.