Rundveehouderij

Achtergrond

Mais dit jaar laat

De afrijping van snijmais gaat door de natte zomer traag. Het droge stof percentage op proefvelden blijft steken op 18 tot 22 procent.

De nattigheid van deze zomer heeft invloed op de afrijping van de mais. Het drogestofgehalte op de drie proefpercelen van Agerland, Agrifirm en ForFarmers loopt ver uiteen. Afgelopen week werden de eerste monsters genomen. In Mill (N.-Br.) is de afrijping het verst gevorderd. Het drogestofgehalte in de kolf bedraagt daar 40 procent. Op het perceel in Ommen (Ov.) komt het drogestofgehalte op 29 procent en in Dronten (Fl.) blijft het gehalte steken op 20 procent. Het drogestofgehalte van de hele plant ligt op de drie locaties tussen de 18 en 22 procent.

Twee weken achter op 2006

Vorig jaar rond deze tijd bevatten de kolven in dezelfde week 5 tot 10 procent meer droge stof. Dit betekent dat de afrijping 2 tot 3 weken achterloopt op vorig jaar. Aan de hand van de eerste cijfers schat Jan Hollander van Agrifirm dat de eerste maisoogst dit jaar op z’n vroegst in de tweede helft van september zal starten. De mais is oogstrijp bij een drogestofpercentage in de kolf van 55.
De drogestofcijfers van de drie proeflocaties zijn wekelijks te volgen op Boerderij.nl.

Hakselen ter overbrugging

Inmiddels is wel de eerste mais gehakseld ter overbrugging tot de nieuwe oogst. Bekijk de foto's »

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001816D01

Of registreer je om te kunnen reageren.