Rundveehouderij

Achtergrond

Inrichting vordert gestaag

Nadat de deuren hingen, is de laatste vakantieweek verder besteed aan de inrichting. Dat betekent vangrails slijpen, passen en zagen.

We proberen zo veel mogelijk hele lengtes van de vangrail te gebruiken. Maar we ontkomen er niet aan een aantal te verzagen om de lengte van de tussenwanden passend te krijgen.

Handmatig mal gemaakt

Met de haakse slijper pakken we eerst maar eens een stuk aan dat in ieder geval lang genoeg is. Passen, aanstrepen, inkorten, passen, bijwerken: uiteindelijk hebben we een mal. We maken er een paar bij om de palen waaraan de draaihekken komen te kunnen stellen.

We graven gaten, tegel onderin en zetten daar de paal op. Als deze waterpas en in lijn staat met het al bestaande deel van de tussenwand, storten we er een flinke klomp beton omheen.

Voordat we alle palen stellen, proberen we bij de achterste paal even hoe het hek eraan draait. Nu dat opgebouwd is, kunnen we de lengte van het hek tot het draaipunt exact bepalen: 4 meter en 43,5 centimeter plus wat vrije ruimte moet de afstand tot zowel het voerhek als de naastgelegen palen minimaal zijn.

Expert: dat kan beter

De handmatig ingekorte stukken vangrails zijn echter niet heel strak afgewerkt. Als Caja, mijn buurman-trappenbouwer, komt om de maat te nemen van wat materiaal dat we nodig hebben, stelt de ervaren metaalbewerker dat dit beter kan. Hij helpt ons de zaterdag daarna met het instellen van de zaagmachine, want die moet een dubbele hoek overbruggen.

De moeilijkheid is namelijk dat de vangrail niet alleen de 7 procent helling volgt en de paal waterpas staat, maar ook nog eens dat de uitstekende ribbel midden in de rails voor de bolling van de paal moet passen.

Het instellen en passen vergt meer dan anderhalf uur, maar daarna gaat het als een speer. Ik kort de rails in op de ene zaagbank, terwijl Peter op de andere bank de schuine sneden aanbrengt. Zo schiet het lekker op.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.