Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Hogere prijzen door krapte

De veehandel heeft na de MKZ-uitbraak in Engeland op 4 augustus bijna 2 weken hinder gehad van vervoersverboden en -beperkingen. In de eerste week mochten runderen alleen rechtstreeks naar het slachthuis. Het was toen vooral voor koppels koeien gunstig om deze af te voeren. Hierdoor zijn de weiders grotendeels geslacht.
Vorige week mochten runderen ook op erkende verzamelcentra verzameld worden. En sinds donderdag 16 augustus is voor runderen het verbod geheel opgeheven.
Vorige week waren er nog wel 74 bedrijven geblokkeerd die vlak voor of op 3 augustus dieren uit Engeland importeerden. Pas na 3 weken kunnen die dieren getest worden, want dan pas is de incubatietijd voorbij.
Daarnaast vinden steekproefsgewijs bloedtesten plaats. Daarom worden de laatstgeblokkeerde bedrijven pas na 26 augustus vrijgegeven.

Opgedroogd aanbod

Door de vervoersbeperking liep het aanbod terug. Het was al klein, vanwege de vakantieperiode. Dit samen maakte een prijsstijging mogelijk. Hierdoor werden ook extra runderen vanuit Duitsland en België ingevoerd. Deze twee landen hadden gezamenlijk maar 6 importen vanuit Engeland. Nederland kende er in totaal bijna 150. Duitsland en België waren daarom vrij snel klaar met testen. Ze konden vervolgens weer naar Nederland exporteren. In 2006 kwam overigens 4 procent van de geslachte runderen uit het buitenland.
Nu de vervoersbeperkingen weg zijn, kunnen de prijzen voor slachtkoeien weer op een normale manier tot stand komen. Een grote toevoer wordt in eerste instantie niet verwacht. De situatie vanuit de melkveehouderij is nog steeds hetzelfde. Dat betekent verder stijgende melkprijzen en een krappe aanvoer. Om maar koeien aan de melk te houden, vervangen veehouders minder. Het aanbod blijft daarom krap.
Aan de vraagzijde zijn de vakantiegangers deels weer terug. Dat betekent een grotere vraag. De stijging van afgelopen week zal daarom zeker stabiel blijken.

prognose:

stabiel.

Wieja Heida

Eén reactie

  • no-profile-image

    tillemans

    waar komen deze reacties vanaf alleen van grote slachterijen of ook van kleine ????

Of registreer je om te kunnen reageren.