Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Hoezo veiligheidseisen op de bouw?

Werkschoenen? Veiligheidshelm? Veiligheidsbril? Veiligheidsnetten? Portugese bouwvakkers kennen ze niet. We merkten bij de bouw van de stal dat ze bepaald niet nutteloos zijn.

In Nederland heb je allerlei veiligheidseisen op de bouw, maar die kennen ze hier in Portugal niet. Ze kennen hier geen werkschoenen met stalen neuzen of zolen. De bouwvakkers lopen de hele dag op schoenen die in Nederland gedragen worden door kantoormensen.

Ook dragen ze geen veiligheidshelmen. Bij het afkorten van betonijzers is een veiligheidsbril iets onbekends. Zelfs bij het frezen van sleuven in een betonnen vloer wordt geen stofmasker gedragen. Wij hebben bij het frezen van de sleuven de jongens een stofmasker laten dragen en dat stelden ze erg op prijs.

Het grootste verschil is er bij het plaatsen van de spanten en het dak. In Nederland is ieder bedrijf verplicht om veiligheidsnetten te plaatsen en moeten de monteurs vaak tuigjes dragen. Hier zie je dat niet. Zelfs die jongens liepen op gewone schoenen en hebben zelfs geen extra verstevigde stukken in de kleding.

Als het in Nederland regent of waait gaat niemand het dak op. Bij het plaatsen van het dak werden wij op een morgen wakker van de regen en de harde wind. Toen zeiden wij al tegen elkaar: ‘die komen vandaag niet’. Maar om 7 uur 's morgens kwamen de jongens toch en ze gingen zonder probleem het dak op.

Tot 15.00 's middags ging het goed. Toen hoorden we een raar geluid. Een van de jongens rolde van het dak en viel van 4 meter hoogte zo op de grond. Even bleef hij versuft liggen, maar kwam toen zo weer in de benen. Zijn gezicht was best beschadigd, maar hij wilde niet naar de dokter.

De mannen zijn toen wel gestopt, maar de volgende dag waren ze er allemaal weer gewoon om 7 uur. Hij zat zelfs de volgende dag alweer op het dak en nu op het hoogste punt: circa 10 meter. En weer geen tuigje aan. Hij had niets, was alleen een beetje stijf. Maar als hij niet zou werken, zou hij ook niet betaald krijgen. En dan wil je wel weer aan het werk. Verder is alles gelukkig goed gegaan, óók zonder veiligheidsnetten.

In Nederland moet je al die veiligheidseisen er als opdrachtgever bij betalen. Het bouwen is hier een stuk goedkoper dan in Nederland; dat zal deels wel in al dat extra materiaal zitten.

« vorige | volgende »

Foto

Joyce Luft

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berthie

  Als dergelijke bouwen in Nederland plaatsvinden dan zijn de veiligheids eisen hoog. Als er dan ook nog een ongeval plaats vindt dan zal de oorzaak terdege onderzocht worden, zo mogelijk wordt de bouw tijdelijk stil gelegd.
  Prachtige verhalen van jullie bevindingen in Portugal.

  Een groet uit Denekamp en veel succes.

 • no-profile-image

  Peter Tamsma, Stigas

  In Nederland zijn dit jaar al vijf mensen dodelijk verongelukt in de land- en tuinbouw doordat zij van of door een dak zijn gevallen.

  Het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het werken op daken lijkt dus inderdaad geen overbodige luxe.

  Overigens is de Nederlandse wetgeving over valgevaar gebaseerd op Europese richtlijnen. Deze richtlijnen zijn ook elders in de EU van kracht. (Al worden ze waarschijnlijk niet overal even intensief gecontroleerd.)

  Het idee dat Nederland op het gebied van arbeidsomstandigheden een strengere wetgeving kent dan andere EU-landen berust op een misverstand. Wij kennen nauwelijks nog aanvullende regels op de Europese richtlijnen en als we ze al hebben zijn ze (meestal) niet van toepassing in de land- en tuinbouw.

  Als opdrachtgever in het buitenland kan het daarom verstandig zijn om te controleren hoe verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden geregeld zijn.

 • no-profile-image

  patrick van den Berg

  even reagerend op de veiligheidseisen,wij zijn een gespecialiseerd bedrijf in het plaatsen van veiligheidsnetten en dakrandbeveiliging,het is inderdaad raar dat er europees niet hetzelfde gehandeld wordt,de eisen worden steeds strenger ,ook al is het wel een extra kosten post op het bouwwerk,een dode of invalide werknemer op de nieuwbouwplaats herinner je je leven lang!! Patrick van den Berg

Of registreer je om te kunnen reageren.