Rundveehouderij

Achtergrond

Geen geld, wel afzet

Door te werken aan samenstelling en imago van melk, blijft de afzet op peil.

De schappen in de supermarkt staan vol met nieuwe melk. Melk van koeien die regelmatig in de wei lopen, melk met relatief onverzadigde vetten, melk met een beetje visolie, melk in mooiere pakken, melk in pakken met een schroefdop en niveau-aanduiding. In rap tempo is de laatste tijd het pakket dagverse zuivel gemoderniseerd: de melk is gezonder geworden en de verpakking ziet er beter uit en is handiger geworden.

Dat is goed. Om de aandacht van de consument vast te houden, moet een product af en toe nieuw leven ingeblazen worden. Ook melk ontkomt daar niet aan. Het gezondheidsimago begon wat sleets te worden. Dierlijk vet ligt in de vuurlinie. Kaas is een poosje geleden uit de schijf van vijf verdwenen. De verhoging van het aandeel onverzadigde vetten in drinkmelk is een eerste goede stap om de consumenten ervan te weerhouden zelfs maar aan sojamelk te denken. Het is een kwestie van wachten op de extra gezonde yoghurts en natuurlijk de kaas met een verhoogd gehalte aan onverzadigde vetten.

Voor de boer betekent dat anders voeren. Bij Campina zijn ze al begonnen met naast weidegang het voeren van Nutex, geëxtrudeerd lijnzaad, verplicht te stellen. Andere zuivelondernemingen zullen met vergelijkbare programma’s volgen. De grote klap wordt gemaakt bij de kaas; bijna tweederde van de Nederlandse melkplas gaat de kaasbak in. Tegenover de extra inspanning van de zuivelsector staat niet-aanwijsbaar geld. Wat er zeker wel tegenover staat, is behoud van marktaandeel voor de hele sector.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.