Rundveehouderij

Achtergrond

Exportvaarzen mogen weg (archief)

Voor de exportsector is het vervoersverbod vanwege de MKZ- uitbraak in Engeland uiteraard ook vervelend, net als voor de veehouders. Gezien de ellende van 2001 is het vervoersverbod begrijpelijk. Hiermee wordt bij een eventuele uitbraak veel verspreiding voorkomen.
Afgelopen vrijdag zijn de regels voor export wel versoepeld. Dat houdt in dat exportvaarzen die klaar stonden voor export weg mogen. De bestaande regelgeving, los van de MKZ-uitbraak in Engeland, blijft bestaan. De beperking die ook blijft, is dat er geen nieuwe vaarzen naar de exportstallen mogen. Dit gaat extra tijd kosten en tijd is geld.
Bij een mogelijke MKZ-uitbraak is enten een optie. Brussel moet hiervoor wel toestemming geven. Dat betekent bij een akkoord dat export binnen de EU grotendeels mogelijk blijft. Wel kunnen derde landen exportvaarzen weigeren. De vraag naar melkvee is wereldwijd groot. Oorzaak hiervan is de aantrekkende zuivelmarkt. Kortom, door enten zal waarschijnlijk de prijs niet dalen.

prognose:

onveranderd.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.