Rundveehouderij

Achtergrond 787 x bekeken

Drogestof mais stijgt flink

De laatste week van augustus is vrij zonnig en droog verlopen. Dit is terug te zien in de afrijping van de maïs. Het drogestofgehalte nam flink toe.

Op alle drie proefpercelen van de coöperaties Agerland, Agrifirm en ForFarmers is het drogestofgehalte in de kolf toegenomen met 10 procent. Het vroegste ras in het onderzoek, Nerissa, heeft hiermee op het meest zuidelijke proefperceel in Mill een droge stof van 50 procent in de kolf. Dit vroeg gezaaide perceel (op 24 april) schiet daarmee al mooi op. Maïs is namelijk oogstrijp als de melklijn onderin zit, bij een drogestofgehalte van 55 procent in de kolf.

Gemiddeld zitten de percelen in Mill, Dronten en Ommen op respectievelijk 48, 30 en 39 procent droge stof in de kolf. De percelen in het midden en noorden van Nederland moeten nog wel een paar weken staan tot de oogst.

Restplant is nog groen

Opvallend is het lage drogestofgehalte over de hele plant. Enerzijds komt dit door de nog zeer groene planten. Op alle proeflocaties zit het drogestofpercentage in de restplant nog op 20 of lager. Door voldoende vocht en gematigde temperaturen hebben de planten weinig slijtage gehad en blijven ze lang groen. Anderzijds is het aandeel kolf in het geheel waarschijnlijk kleiner dan andere jaren. Daardoor werkt afrijping van de kolf minder door in de droge stof van de totale plant.

In de praktijk zullen er nog nauwelijks percelen oogstrijp zijn. Op de vroege percelen in het Zuiden staan over het algemeen wat latere rassen. Maar dat de afrijping snel kan gaan, blijkt uit de cijfers van deze week. Teeltdeskundigen adviseren telers hun percelen nauwlettend in de gaten te houden om het optimale hakselmoment te bepalen.

Bekijk de tabel met drogestofcijfers »
Bekijk ook de fotoreportage over het nemen van de drogestofmonsters

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.