Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

De PvdD en de schijn van schimmigheid (2)

PvdD weet dierproefinfo WUR openbaar te krijgen. Nog altijd neemt Landbouw Thieme en de haren niet helemaal serieus.

In mijn vorige blog schreef ik over de transparantie die de overheid wel na zegt te streven, maar die in de praktijk soms niet overtuigt. Nog zo’n gevalletje ‘openheid’. Dierproeven. Niet alleen bedrijven doen het, ook instituten zoals Wageningen Universiteit en Radboud Universiteit Nijmegen. Daar houden ethische commissies toezicht op. De dierexperimentcommissies (DEC’s) beoordelen proeven en rapporteren aan de regering. Maar er is discussie over deze commissies. Ze zouden onvoldoende weten waar wetenschappers mee bezig zijn. Reden voor de Partij voor de Dieren om rapporten te willen zien. Ze vroeg de WUR om inzage, maar die weigerde. Daarop spande de PvdD een kort geding aan. Zij wilde inzage afdwingen via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Dat liep vrijdag 24 augustus anders dan de WUR had gewild.

Gezocht verweer Wageningen Universiteit

De WUR-advocaat betoogde, in een voor juridische leken zoals ik enigszins gezocht klinkende verdediging, dat deze dierproefrapportages geen bestuurlijke aangelegenheid zijn. (De Wet Openbaarheid van Bestuur gaat slechts over bestuurlijke zaken, van openbare instellingen.) Daar dacht de rechter anders over. Die gaf de PvdD gelijk, maar ging nog verder dan die partij had gevraagd. De rechter kwam niet met een voorlopige voorziening, maar met een fundamenteel oordeel: rapporten van de dierproefcommissie van de WUR (en daarmee van andere universiteiten) zijn bestuurlijk van aard en dus onderhevig aan openbaringsverzoeken. De WUR heeft nu zes weken om met het gevraagde op de proppen te komen. En meer van dit soort verzoeken zullen nu zeker volgen.

Dierenbeweging is niet met kluitje in het riet te sturen

Of uit die Wageningse dierproefrapporten gekke dingen komen? Het zou me verbazen. Dierproeven zijn streng gereguleerd, en ik kan me van de wereldwijd gerespecteerde landbouwuniversiteit moeilijk voorstellen dat ze op dit hypergevoelig liggende terrein domme dingen doen. Ik bedoel, je kneust een regenworm en je hebt bij wijze van spreken per kerende post een molotovcocktail in je achtertuin, met een kaartje eraan dat is ondertekend door de Vrienden van Appelscha.

Maar ondertussen is de schijn van het dieren kwellen achter gesloten lamellen wel gewekt. Onnodig, onnodig.

Ik kan me al met al nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat de dierenbeweging wordt onderschat. Wanneer krijgt het agrocomplex nu eens in de gaten dat het aan de politiek en juridisch schrander opererende Partij voor de Dieren, geleid door een jurist (Marianne Thieme), een serieus te nemen tegenspeler heeft? Die stuur je niet met kluitjes in het riet. En als je het wel probeert, ga je nat.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JohnNox

  als je de site leest:<>
  dan krijg je ook een beter inzicht over
  de dierenvrienden en hun karakter wordt
  hierin weerspiegeld.Opleiding speelt hier niet de hoofdrol, maar eerder het karakter en de geestelijke aard van iemand. Doen! Dan wordt je alles duidelijk
  en je ziet plotseling de zwakke plek in de mens, die hij angstvallig wil verbergen.
  Daarom moet je altijd eerlijk blijven tegenover jezelf, want eens komt toch de grote afrekening.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Johnnox ....gelukkig doen dieren niet aan religie.
  Het interesseert ze geen donder wat hun beschermers nog meer doen als het beschermen van dieren tegen de beesten!

Of registreer je om te kunnen reageren.