Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Controle op hectaretoeslagen

Even schrikken: we krijgen controle op de toeslagrechten. Wat een administratieve controle voor een paar euro's. En efficiëntie is ver te zoeken.

Je schrikt toch even als het bericht binnenkomt: controle op de hectaretoeslagen. Nu is alles wel in orde bij ons, maar toch, een controle is nooit leuk. Een overhangende boom, een te smalle teeltvrije zone, zelfs een graskuil in het land; alles kan ten koste gaan van de toeslagrechten.

De volgende dag om 9 uur staat de controleur op de stoep met zijn gps-apparaatje in de aanslag. Of ik maar even wil meelopen om alle percelen op te meten (schijnt verplicht te zijn). Ik dacht dat we daar tegenwoordig Google Earth voor hadden. Ik bedank voor de eer, wijs de percelen aan en de man gaat op pad.

Viereneenhalf uur later heeft hij alles opgemeten en de papieren ingevuld. Voor 42 hectare. Dat is 9 hectare per uur en dan is ons bedrijf nog zeer goed verkaveld. Als hij bij alle bedrijven zo te werk gaat, dan haalt hij het nooit!

Kan dat niet anders? Jawel, maar Frankrijk heeft er voor gekozen om de graan-, mais-, en slachtpremie voor 25 procent gekoppeld te houden. Dat betekent dat het hele administratieve circus intact moet blijven voor die paar euro’s. De reden daarvoor is mij niet bekend. Het houdt in elk geval een hoop mensen van de straat.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  Wij hebben die controle haast elke jaar.
  Aangezien ze een bepaald quotum moet maken in hectares, zijn wij intressant met onze bijna 1000 hectare.
  Drie dagen reed ze rond op zo´n quad met gps.... Maar ja regels zijn regels.......

 • no-profile-image

  Marjosee

  Bij ons zijn ze vorig jaar ook geweest. Wij hebben 12 ha, 9 kavels. Mijnheer is een halve dag bezig geweest. Resultaat een verschil van 0,5 ha. Geen boete, wel een korting.

Of registreer je om te kunnen reageren.