Rundveehouderij

Achtergrond

Brokprijs stijgt door duur graan

Een lagere brokprijs zit er niet in. Het weer werkt niet mee en de graanopbrengsten vallen tegen. Er wordt geen moeite gedaan graan binnen Europa te houden.

De prijs van A-brok bedraagt in juli €17,40 per 100 kilo. Dat is een stijging van 25 cent. Sinds februari van vorig jaar is de totale stijging al €3,75 per 100 kg. In februari 1990 werd voor de laatste keer zo’n hoog niveau gehaald.

De slechte graansituatie in Europa heeft de prijzen van granen en zogenoemde graanvervangers naar ongekend hoge niveaus opgestuwd. De voeders met de grootste aandelen graan, varkens- en pluimveevoeders, worden hierdoor het zwaarst getroffen, maar ook rundveevoeders ondervinden hiervan de gevolgen.

Het is dit jaar niet alleen de graanoogst die in gevaar komt, maar ook de oogst van raapzaad lijdt onder het extreme weer: te nat in de westelijke landen van de Europese Unie en een hittegolf in de oostelijke landen. In Polen lijkt de oogst van raapzaad nog het beste uit te vallen. Door de tegenvallende oogsten zijn de prijzen van raapschroot in de afgelopen tijd flink gestegen. Nu maisglutenvoermeel niet mag worden geïmporteerd, is raapschroot de belangrijkste vervanger hiervan. Doordat de prijs van sojaschroot in de afgelopen periode een dalend karakter heeft, zal dit product concurreren met raapschroot.

Het aanbod van bietenpulp blijft krap tot in ieder geval de nieuwe oogst. Over de bietenopbrengst wordt nog gespeculeerd, maar vooralsnog lijkt er in Duitsland en Frankrijk beduidend meer pulp te komen.

Het aanbod van citruspulp uit Brazilië en de Verenigde Staten wordt groter, terwijl de vooruitzichten op voldoende sojahullen uit Argentinië tussen november en april goed zijn. Het aanbod van palmpitschilfers zou in de periode zelfs ruim kunnen zijn.

Als de graanprijzen de top hebben bereikt, liggen ook de prijzen van de graanvervangers aan de top. Wanneer dat punt wordt bereikt, is niet in te schatten. Het Beheercomité in Brussel stelt ook voor het nieuwe seizoen geen exportheffing in. Volgens de voorzitter is er nog voldoende graan in de Europese Unie. Het einde van de prijsstijgingen lijkt daardoor nog niet in zicht.

prognose:

Prijs A-brok stijgt naar nieuwe recordhoogte.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.