Rundveehouderij

Achtergrond

Blankvlees duurder door krap aanbod

Het gaat de goede kant op met de prijzen voor blank kalfsvlees. Vorige week steeg de prijs gemiddeld met €0,13 naar € 4,93 per kg. Hiermee bereiken deze prijzen historische hoogten voor deze tijd van het jaar. Helaas is het nog niet genoeg om de kostprijs te evenaren.
Oorzaak van de stijging is het geringe aanbod. De vraag bleef onveranderd. De vooruitzichten zijn ook positief. De zogenaamde bevoorradingsvraag is namelijk begonnen. In september zijn de vakanties voorbij. Hierdoor neemt de vraag toe. De voorraden worden daarom van te voren op peil gebracht.
Normaal gesproken neemt het aanbod rond deze tijd ook toe. Vanwege de verliezen bij integraties zijn er een half jaar geleden niet extra kalveren opgezet. Naar verwachting zal daarom de prijsstijging blijven voortzetten. Dit is ook noodzakelijk om de negatieve resultaten in positieve om te zetten.
Normaal gesproken gaan consumenten na de vakanties minder rosévlees eten. Vaak betekent dat dalende roséprijzen. Toch is de hoop, dat de rosés de prijsstijging bij de blanken volgen. Uiteindelijk zal de consument bepalen of fors hogere prijzen voor blank kalfsvlees mogelijk zijn.

prognose:

beide stijgend.

Wieja Heida

Of registreer je om te kunnen reageren.