Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Big M in problemen

Het maaien komt laat op gang in het voormalige Oost Duitsland. Door de vele verschillende grondsoorten in één perceel komt de Big M maaier in de problemen.

We zijn maandag 30 juli 2007 begonnen met maaien. Wij lopen altijd één of twee sneden achter op Nederland. Door het landklimaat komt het seizoen komt hier wat later op gang en 's zomers missen we neerslag. Wij besteden het maaien uit aan loonwerker Landtechnik Zeyn. Het is een prima loonbedrijf dat flexibel werkt en door een betrouwbare vent gerund wordt.

Zeyn komt met een Krone Big M, een machine met veel capaciteit. Helaas wordt bij deze machine de bodemdruk niet zo mooi verdeeld. Dat merken we vandaag. Op de Big M rijdt een medewerker van het loonbedrijf die al jaren bij ons maait. Hij kent de stukken dus erg goed.

In Oost-Duitsland is in het algemeen weinig aan graslandmanagement gedaan en dat merk je. We hebben onregelmatig land. Het te maaien perceel is ongeveer 30 hectare. Het ligt direct achter de boerderij en heeft een leemkop, greppeltjesland en ook droge zandgrond.

Net zoals in Nederland zijn we dit seizoen gestart met een droge periode en hebben nu bepaald geen tekort aan neerslag. We maken ons dan ook zorgen. Zou de ondergrond wel droog genoeg zijn?

We krijgen een telefoontje: de Big M heeft zich vast gereden in het greppeltjesland. De medewerker van het loonbedrijf baalt. Hij heeft een greppeltje over het hoofd gezien. Hij kan er ook niks aan doen, zo’n machine en dan nog gladde banden ook. Met de Manitou komen we hem redden. Hij is niet de eerste die zich daar vast rijdt en de laatste zal hij ook niet zijn…

| volgende »

Foto

Janneke van de Wal

Eén reactie

  • no-profile-image

    Martin

    Hey Janneke,

    Leuk bericht zo! Leek me echt wat voor jou, dat bloggen op de site van Boerderij! Ben benieuwd naar het volgende verhaal! Succes daar en de groeten aan Martijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.