Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Beginnen als boer

In de afgelopen 3 jaar hebben we langzaam leren boeren. Omdat je in een nieuw land nog niet goed de weg weet, is een relatief klein probleem niet altijd zomaar opgelost.

Hoe wordt je boer? Je wordt met boerenbloed geboren, geloof ik. Na tijdenlang werken in een 'gewone' baan, begon bij Wout het boerenbloed toch weer te kriebelen. De banen werden opgezegd en de overstap naar een eigen melkveehouderij gemaakt. Sinds 2004 boeren we in Portugal.

Wij namen een lopend bedrijf over. We hoefden dus niet een 'start-up' vanuit een kaal stuk grond te realiseren, zoals veel collega's. Eind februari zagen we het bedrijf voor het eerst en op 1 maart stonden we in de melkput en draaide de boel voor onze rekening. Op dat moment werden zo’n 75 koeien gemolken, slechts 7 ha land, alles draaide, en zelfs het personeel bleef aan en werkte ons in. Echt een makkie dus.

Ondanks dat ‘makkie’ hebben we dat eerste jaar regelmatig met de handen in het haar gestaan. Er zijn vaak dagen geweest dat we dolblij waren als de koeien allemaal voor het einde van de dag gevoerd en gemolken waren. Dan begonnen we ’s morgens vol goede moed met het voornemen: even snel het gewone werk afmaken, dan kan de waterpomp een keer een grote onderhoudsbeurt krijgen. En dan wilde de trekker niet starten, of deed de melkpomp het niet. Omdat je in een nieuw land nog niet goed de weg weet, is een relatief klein probleem niet altijd zomaar opgelost.

Daar komt bij dat wij beiden ook nooit eerder hadden geboerd. Wout is weliswaar een boerenzoon die ook wel had meegewerkt thuis, maar zelf doen is toch iets anders. Oog voor de koeien had hij wel, maar om alle techniek in goede staat te krijgen is een hele kunst. Alles was oud en had zo zijn gebruiksaanwijzing, wij kenden die vaak niet en dus ging alles, maar dan ook alles, kapot. In die beginperiode behoefden de koeien ook veel extra zorg, dus dan werd de beurt voor de waterpomp weer uitgesteld. Zo bléven er steeds weer acute situaties voorkomen.

Toch hadden wij op die 1ste maart melk in de tank, en eind april (ja, melkgeld wordt hier laat betaald) melkgeld op de bank. Inmiddels melken we zo’n 165 koeien en hebben we nog maar zo nu en dan panne. In de loop van de afgelopen 3 jaar hebben we langzaam leren boeren. Achteraf zijn we erg blij dat het bod dat we ooit uitbrachten op een veel ‘uitdagender’ bedrijf niet geaccepteerd werd.

| volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees de jongh

  hallo josien toen ik je web mail las dacht ik kom me bekend voor en ja hoor klop
  nog ook .
  we hopen binnen kort portugal te bezoeken en we hebben je naam gezien in de reis info dat je als soorteement gids optreedt
  ik wens je ajvast een goede tijd toe op jullie veebedrijf en als reisleider vr gr kees

 • no-profile-image

  Camiel

  Ha die Josien,
  Laats al in het de Heus krantje en nu op de boerderij site! We komen binnenkort weer een buurten met een groep boeren in Portugal! tot horens en groeten!
  Camiel

 • no-profile-image

  Camiel

  Ha die Josien,
  Laats al in het de Heus krantje en nu op de boerderij site! We komen binnenkort weer een buurten met een groep boeren in Portugal! tot horens en groeten!
  Camiel

 • no-profile-image

  josien

  Ha, studie-reizigers. We gaan volgende week weer op stap, 6 dagen vol bedrijfsbezoeken: tot maandag Kees! Camiel, eens mailen? Ik overweeg een gespecialiseerde intensieve melkvee-training/studiereis te organiseren, oa samen met Kennisclub bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.