Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Andere ziekten en andere gewoonten

In Ierland gaan ziekten onder het vee rond die we in Nederland niet kennen. En de vreemdste snuiters.

Al bijna 2 weken werken zitten erop. Ik kan de boeren al beter verstaan aan de telefoon, links rijden wordt vanzelfsprekender en de omgeving begin ik te kennen.

Een ander land: andere gewoonten en andere zieken onder de beesten. Zo heb ik de afgelopen weken al verscheidene dieren met ‘zonnebrand’ gezien: dikke, warme oren, pijnlijk op de kop en de rug, een roodbruine neus en koorts. Deze zonnebrand, ook wel fotosensitisatie genoemd, wordt veroorzaakt door het eten van bepaalde planten, die ofwel direct of indirect via het voorzaken van leverschade, ervoor zorgen dat er bepaalde stoffen in het bloed komen die in de huid reageren met uv-licht. Sint-janskruid en jakobskruiskruid zijn enkele van deze planten. Sint-janskruid heb ik nog niet gezien, maar de weiden staan hier soms vol met jakobskruiskruid!

Een andere ziekte die hier bij koeien voor komt en die zeer zeldzaam is in Nederland, is babesiose, ook wel red water genoemd. De parasiet die deze ziekte veroorzaakt, Babesia bovis genaamd, wordt door teken overgebracht en gaat in de rode bloedcellen van koeien zitten en breekt deze af. Koeien hebben plots koorts, krijgen het benauwd, worden bleek, de mest wordt dik, koeien beginnen te persen op de mest en kenmerkend: de urine is roodgekleurd. Vandaar ook de naam red water. We behandelen deze koeien met imizol, een middel tegen de parasiet. Daarnaast laxeren we de koe met paraffine, geven we antibiotica en vitamines; soms is een bloedtransfusie nodig.

Omdat zeker de helft van de runderen ‘beef cattle’ (vleesvee) is en vaak niks anders dan gras eet, komt een gebrek aan mineralen en vitamines nogal eens voor. Dat kan leiden tot kopziekte (magnesiumgebrek) en white muscle disease (gebrek aan vitamine E en selenium).

Tot slot enkele leuke anecdotes:
Deze week was ik bij een oudere boer, hij woonde wat achteraf en een van zijn koeien was ziek. De koe stond in een oud, laag en donker schuurtje. Omdat ik bijna niks zag, vroeg ik aan de man of we de koe niet konden verplaatsen. ‘O ja hoor’, zei hij, ‘wherever you like’, en maakte de koe los. Natuurlijk ontsnapte de koe, maar ze was zo mak dat hij haar ook weer zo gevangen had en ergens anders kon vastbinden.

Zo kwam ik ook bij een familie die een hele beestenbende had, voor de hobby. Alles liep los: honden, paarden en een schaap. Het schaap holde met de honden mee. De deur naar de keuken stond open en zodoende wandelde het schaap samen met de honden mee het huis in. Niet echt een probleem.

Ook heb ik deze week een keer in de file gestaan: een kudde koeien stak de straat over. Iedereen wachtte geduldig, behalve de automobiliste achter mij: een vrouw die bijna uit haar vel sprong van razernij: dit kon toch niet! Toeteren, schreeuwen! De koeien liepen langs de rij auto’s, ook langs de hare. ‘Stupid bitch’, zei de boer. Hij en ik moesten lachen om dat mens. Je bent op het platteland of je bent er niet.

« vorige | volgende »

Foto

Hanneke Mertens

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marion

    Erg herkenbaar, die verhalen van je. Wij hebben zelf een geitenbedrijf in County Galway en toen ik hier net kwam verwonderde ik me ook overal over (meestal in positieve zin).

    En bedankt, nu weet ik eindelijk wat Red Water precies is. Ik hoor alle boeren erover, maar wist niet wat het veroorzaakte.

    Veel plezier in Ierland.

Of registreer je om te kunnen reageren.