Rundveehouderij

Achtergrond

Vlees is duur hier

Kip voor €2,20 per kilo, varkensbuiken €4,20 per kilo. Rundvlees was altijd spotgoedkoop, maar is in zeven jaar zo duur geworden dat het bijna een delicatesse is.

Ik ben in 2000 verhuisd naar Suriname. En door de zeer multiculturele bevolkingssamenstelling hier, is het in de vlees- en slagerswereld een beetje moeilijker dan in Nederland.

Wij hebben hier moslims (hoofdzakelijk mensen van Javaanse en Indiase komaf), hindoes (ook van Indiase komaf), creolen en chinezen. De creolen eten alle vleessoorten, net als de chinezen (die overigens wel erg veel varkensvlees eten).

Door de gemêleerde bevolkingssamenstelling zijn kip en vis mateloos populair in dit land. De cultuur helpt daarbij een handje. Lekker eten staat hoog in het vaandel, en er staat altijd een bordje voor je klaar als je onverwacht bij wie dan ook binnenkomt. Vandaar ook dat het erg veilig is om te koken met kip of vis, want iedereen van welke achtergrond dan ook kan dan mee-eten met de pot.

De vleesverkoop gaat vooral via de gemengde slagerijen die kip, vis, rund-, varkens- en lamsvlees verkopen.Gespecialiseerde varkensslagerijen zijn vooral in handen van chinezen die ook aan de chinese restaurants leveren. De runderslachterijen werken hoofdzakelijk volgens de halal-regels. En dan is er natuurlijk ook nog de vrije handel. Veel wild en vlees wordt gewoon op of onder de markt in de mooie Surinaamse zon verkocht.

Vlees is duur in dit land. De kip komt voornamelijk uit Brazilië. Lokaal geproduceerde, verse, kip kost bij inkoop ongeveer €2,20 per kilo. Die prijs is de laatste jaren ook vrij constant. Buiken, varkensvlees dus, kopen we nu in voor €4,20 per kilo. Een kilo karbonade kost bijna €4,50.

De prijs van rundvlees is drie keer over de kop gegaan sinds 2000. De koeien kosten nu €2,85 per kilo geslachtgewicht. Kogelbiefstuk kost nu inkoop €10 per kilo, gehakt €6 per kilo. Het was, toen ik hier in 2000 kwam, vele malen goedkoper rundvlees te eten dan varkensvlees. Als de prijsontwikkeling zo doorgaat wordt rundvlees een delicatesse.

Foto

René Gosen

Of registreer je om te kunnen reageren.